Hlavní obsah

Akcie Moderny vystřelily vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další rekordy lámaly v pondělí akcie biotechnologické společnosti Moderna. Cenné papíry výrobce proticovidové vakcíny Spikevax během jednoho dne připsaly 17,10 procenta na 484,47 dolaru (10 490 korun) za kus. Dařilo se také akciím BioNTechu a Pfizeru, kteří spolupracují na výrobě a distribuci vakcíny Comirnaty.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu akcií Moderny

Článek

Akcie BioNTechu v pondělí posílily o 14,97 procenta na 447,23 dolaru (9 682 korun) za kus. Za měsíc připsaly 107,35 procenta, od začátku roku potom 421,67 procenta. Pfizer potom v pondělí připsal 2,04 procenta na 45,98 dolaru za kus.

Roste také cena akcií Novavaxu, který testuje vakcínu NVX-CoV2373 na bázi bílkovin vytvořenou z genetické sekvence prvního kmene SARS-CoV-2. Tato vakcína na rozdíl od jiných stále čeká na schválení, takže její distribuce dosud nezačala. Novavax připsal 12,24 procenta na 213,13 dolaru (4610 korun) za kus.

Akcie Moderny za posledních 30 dní připsaly 102,42 procenta, od začátku dokonce 333,61 procenta. Moderně se aktuálně daří tak, že silně překonává odhady analytiků. Průměrná cílová cena, která předpokládá budoucí vývoj titulu, podle Wall Street Journal aktuálně činí 290,83 dolaru.

Akcie Moderny trhají rekordy. Daří se i dalším výrobcům vakcín

Ekonomika

Spikevax od Moderny i Comirnaty od Pfizeru a BioNTechu využívají technologii mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

Poslíček je protein, který v případě vakcíny proti covidu buňce pošle instrukce, s jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat spike protein. Imunitní systém následně v reakci na tento cizorodý prvek začne vytvářet protilátky.

Vakcíny využívající technologii mRNA vůbec neobsahují původní virus. Tím se liší od klasických očkovacích látek, které dosahují tvorby protilátek oslabenou nebo neaktivní formou viru.

Původní název Moderny zněl ModeRNA Therapeutics a jejím cílem od počátku bylo využít technologii mRNA pro vývoj vakcín proti širokému spektru nemocí. V současnosti Moderna testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcíny nesou výrobcům stamiliardy

Americká farmaceutická firma Pfizer, výrobce v Česku nejčastěji aplikovaného preparátu proti covidu Comirnaty, odhaduje, že letos utrží z prodeje vakcín 33,5...

Výběr článků

Načítám