Hlavní obsah

Francouzští učitelé se vzbouřili kvůli zmatkům v opatřeních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Učitelé na francouzských základních a středních školách ve čtvrtek po celé zemi stávkovali kvůli opakovaným změnám v pravidlech pro testování žáků na koronavirus. Ztěžuje to podle nich samotnou výuku a její organizaci, dodatečná administrativa zabírá čas a učitelé kritizují i nedostatek komunikace ze strany francouzské vlády. Stávka, kterou podpořili nejméně čtyři z deseti učitelů, vyvrcholila masivním protestem v centru Paříže, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMERNTÁŘE: Masové protesty ve Francii proti koronavirovým opatřením ve školáchVideo: Reuters

 
Článek

„Nová pravidla se dozvídáme v předvečer jejich platnosti z médií. Trvá nám dlouho, než je opravdu pochopíme, a když se tak stane, tak se zase změní,“ uvedla učitelka Sylvie. Připomíná tak skutečnost, že od návratu dětí do lavic po vánočních prázdninách se pravidla pro testování a pro izolaci žáků po kontaktu s nakaženým změnila už třikrát.

„Je to volání o pomoc, nebojme se to tak pojmenovat. Nemáme už žádnou motivaci a máme obtíže se soustředit na vlastní profesi,“ řekla Adeline Dumezová, učitelka v mateřské škole televizní stanici BFM TV.

Macron chce před volbami tresty pro šiřitele dezinformací

Zahraniční

Stávku podle listu Le Monde podpořila většina učitelských odborů, ale také odbory ředitelů škol, školních inspektorů a sdružení rodičů žáků. Podle některých z nich je to největší učitelská stávka za posledních 20 let. Přesná čísla o počtu zapojených učitelů a škol budou k dispozici, až je postupně nahlásí jednotlivé regiony. V ulicích francouzské metropole se podle odhadu shromáždilo kolem 78 tisíc učitelů.

Nátlaková akce měla nakonec úspěch. S odborovými zástupci učitelů se ve čtvrtek večer sešel premiér Jean Castex a ministři školství a zdravotnictví Jean-Michel Blanquer a Olivier Véran. Po 3,5 hodinách se oba tábory domluvily na nových opatřeních, například uvolnění pěti milionů respirátorů pro školy, náboru „dalších 3300 smluvních pracovníků“ pro řešení nemocenských a podobně.

„Taková čísla jsme tu neměli.“ Francie hlásí rekordní přírůstky, stoupá i zátěž nemocnic

Zahraniční

Francouzská vláda prakticky po celou dobu pandemie covidu-19 udržela školy otevřené a považovala to za svůj velký úspěch. Za poslední týden se ve Francii virem SARS-CoV-2 nakazilo v průměru zhruba 287 600 lidí denně, v předchozím týdnu to bylo necelých 200 tisíc. Absolutní rekord v počtu infikovaných za den padl v úterý, kdy Francie registrovala 368 149 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Francie zkracuje dobu izolace pro nakažené

Koronavirus

V rámci boje s pandemií francouzská vláda navrhla proměnit covidový pas na pas očkovací. Pro vstup do mnoha zařízení nebo účast na akcích tak nebude stačit test, ale bude nutné mít dokončené očkování. Návrh schválil senát, doplnil k němu ale mnoho pozměňovacích návrhů. Nový pas bude podle senátu v platnosti, jen pokud bude zátěž nemocnic pacienty s covidem-19 přes 10 tisíc hospitalizovaných. Průměr posledních dní je 13 tisíc pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám