Hlavní obsah

Francie zvažuje stop vývozu vakcín

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po skandálu, který vyvolalo italské rozhodnutí zablokovat dodávky vakcíny AstraZeneca vyráběné v Unii, se na stranu Říma připojila i Francie.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Článek

Její ministr zdravotnictví Olivier Véran podle listu The Daily Mail prohlásil, že „chápe“ italský postup a že „by mohl udělat totéž“, pokud by jeho vláda usoudila, že zadržené dávky potřebuje k urychlení očkování doma.

„Věřte mi, že čím více dávek mám, tím jsem jako ministr zdravotnictví šťastnější,“ řekl Véran stanici BFMTV a dodal, že Francie a její evropští partneři jsou odhodláni prosazovat dodržení smluv uzavřených s výrobci očkovacích látek.

Italové hájí zablokování vývozu vakcín, není to nepřátelský čin

Evropa

Ministr vystoupil poté, co Itálie jako první země EU využila nová vývozní pravidla EU umožňující zablokovat vývoz vakcíny, pokud ty jsou zapotřebí pro její vlastní občany.

Italský premiér Mario Draghi přitom vyzval Unii, aby „přidusila“ výrobce vakcín, kteří nedodržují své smluvní závazky vůči Unii. K nim patří podle Unie zejména AstraZeneca.

Reklama

Výběr článků

Načítám