Hlavní obsah

Experti zpochybňují Johnsonovo varování

– Londýn • Aktualizováno

Nová mutace koronaviru se ve Velké Británii šíří rychleji než ta, která dosud převládala, a podle premiéra Borise Johnsona je pravděpodobně smrtelnější. Odborníci však vyzývají k opatrnosti – stále mají k dispozici příliš málo údajů, aby bylo možné učinit přesné prohlášení.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Objevily se náznaky, že varianta, která byla poprvé zjištěna v Anglii, je nejen nakažlivější, ale mohla by být také spojena s vyšší úmrtností,“ řekl v pátek večer Johnson s tím, že zdravotnické úřady tomu zřejmě budou muset přizpůsobit očkování.

K předběžnému závěru, že nová mutace označovaná jako B.1.1.7 si může vyžádat o 30 až 40 procent obětí více než původní kmen, vědci přišli na základě čtyř na sobě nezávislých studií. Už teď je mutace nejrozšířenější variantou ve většině oblastí Spojeného království.

Příliš málo dat na silné výroky?

Britští zdravotničtí experti mírnili v sobotu Johnsonovo tvrzení tím, že něco podobného není ještě podloženo dostatečným množstvím dat.

Britský ministr hájí prodlevu mezi dávkami vakcín, lékaři se obávají menší účinnosti

Koronavirus

Yvonne Doyleová, šéfka Anglického úřadu veřejného zdraví, řekla Rádiu 4 BBC, že stále „ještě není jasné, zda britskou variantu lze dát do souvislosti s vyšší úmrtností“. „Objevily se určité důkazy, které však vycházejí z příliš malého počtu zkoumaných případů, takže je velmi brzy na to, tvrdit, že tomu tak je,“ podotkla.

Její postoj podpořil i Mike Tildesley z vládního poradního vědeckého panelu SAGE. Nezastíral, že ho Johnsonovo prohlášení na tiskové konferenci překvapilo. „Počkal bych týden nebo dva na podrobnější monitoring situace, než k tomu učiníme silné závěry. Obávám se, že podobná prohlášení jsou předčasná a nejsou velmi smysluplná,“ dodal.

Johnson: Britská mutace koronaviru je nejspíš smrtelnější

Koronavirus

Připustil, že počet úmrtí mírně vzrostl, z deseti na 13 tisíc pacientů. „To se ale opírá o poměrně malé množství dat,“ uzavřel.

I WHO je opatrná

Patrick Vallance, hlavní vědecký poradce britské vlády, ještě v pátek prohlásil, že prvotní údaje naznačují, že britská podoba viru by mohla být smrtelnější asi o 30 procent. Zdůraznil, že ještě není k dispozici dostatek údajů a „kolem dosavadních dat panuje velká nejistota“. Dodal, že stále víc důkazů dokládá, že vakcíny od firem AstraZeneca a Pfizer používané v Británii zabírají proti nové podobě viru.

Také Světová zdravotnická organizace (WHO) se v reakci na zprávy z Londýna vyjádřila velice opatrně. Podle Mika Ryana, ředitele programu WHO pro mimořádné situace, organizace dosud nezískala žádné důkazy o vyšší úmrtnosti na zmutovaný vir.

„Jediná věc, která je zatím jasná, je, že vyšší počet infekcí způsobených novou variantou vede k více trpícím. V důsledku toho se počet obětí také automaticky zvýšil. Zvyšující se výskyt vede k vyšší úmrtnosti,“ uzavřel Ryan.

Česká data horší průběh nepotvrzují

Mutace se již objevila i v ČR. Národní referenční laboratoř (NRL) pro respirační onemocnění minulý týden uvedla, že ve vzorcích z Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích se vyskytla v 84 případech.

Jak doplnila mluvčí nemocnice Veronika Plachá, žádný z pacientů, u nichž se varianta potvrdila, nemusel být hospitalizován.

„Tato mutace se rychleji šíří, ale nemáme informace, že by ovlivňovala klinické příznaky,“ řekla vedoucí NRL Helena Jiřincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám