Hlavní obsah

Evropu rozťala covidová opona

Michal Mocek, Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Severního moře až po Terst dělí Evropu opět opona. Tentokrát ne železná, nýbrž covidová. Na jedné její straně dominuje podle webu rakouské ORF žlutá a zelená barva, tj. čtrnáctidenní výskyt nákaz je tam pod hranicí 75, případně do 200 případů na sto tisíc obyvatel.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Lékaři na jednotce intenzivní péče v belgickém městě Ottignies. Ilustrační foto

Článek

Druhá strana, k níž patří i Česko, je převážně červená, či dokonce tmavě červená. Výskyt nákazy se zde pohybuje mezi 200 a 500 případy na sto tisíc obyvatel, nebo přesahuje hranici 500.

Předěl ukazuje přehledová mapa ECDC, epidemiologického orgánu EU. Ve Francii, Itálii, Portugalsku či Španělsku je tak nyní výskyt nákaz nízký.

Naopak od Belgie, Německa a Rakouska dál na východ jsou počty infikovaných vysoké skoro jako loni na podzim.

Lotyšsko na špici

Je to prudký zvrat oproti létu, kdy v západní Evropě prudce vzrostl počet nákaz, zatímco zbytek Unie, včetně Česka, zůstal do značné míry ušetřen.

Nyní je tomu přesně naopak. Jedním z možných vysvětlení je různá míra proočkovanosti. Podle ECDC bylo v červenci Španělsko z tohoto hlediska jen mírně nad průměrem EU.

Rozvolněná Británie má plán B

Evropa

O dva měsíce později však bylo už deset procent nad průměrem Unie. Portugalsko je nyní evropským lídrem v proočkovanosti. Španělé nemají problém s obsazeností nemocnic.

Země se 47 miliony obyvateli měla minulý týden na jednotkách intenzivní péče asi čtyři stovky lidí s covidem, takže byla obsazena jen čtyři procenta lůžek. V desetimilionovém Portugalsku bylo na JIP jen pár desítek lidí.

Ve střední a východní Evropě je obrázek zcela jiný. Na jednotkách intenzivní péče v Rumunsku se situace vymkla kontrole a pacienti museli být převáženi k ošetření do zahraničí. Předminulý týden vyslala EU do země zdravotnický personál a vybavení.

Počty nakažených prudce rostou po celé Evropě. Největší tragédii řeší Rusko

Evropa

Míra nákaz v Rumunsku patří k nejvyšším v Evropě – přes tisíc případů na sto tisíc lidí za dva týdny. Očkována je jen třetina populace.

Ještě hůře, s pouhými 22 procenty očkovaných, je na tom Bulharsko, kde na každých sto tisíc obyvatel připadalo 688 nákaz. Případů ale neubývá úměrně s rostoucím počtem očkovaných.

Na Slovensku je vakcínou plně chráněno něco přes čtyřicet procent lidí. Počty nákaz byly však podobné jako v Bulharsku (656).

Ještě dramatičtěji to prokazují případy Slovinska a Lotyšska. V obou zemích je plně očkováno přes padesát procent obyvatel, tedy jen o něco méně než v Česku (57 procent).

Poplach na Slovensku: rekord v počtu nakažených

Evropa

Slovinsko však registrovalo za poslední dva říjnové týdny 905 nákaz na sto tisíc lidí, a Lotyšsko s 1640 nákazami na sto tisíc obyvatel stálo v Evropě dokonce na samém vrcholu.

Další půlmilion mrtvých?

Pro Česko může být zajímavá i Litva, kde je plně očkováno již přes 60 procent obyvatel. Přesto tam na 100 tisíc obyvatel připadlo za poslední dva říjnové týdny 1320 nákaz. U Česka to bylo 291 nákaz.

Příklad Litvy tak varuje, že i česká situace se může rychle zhoršit. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden označila tempo šíření koronaviru v Evropě za velmi znepokojující. Do února podle ní může na kontinentě zemřít až 500 tisíc lidí s covidem.

V Evropě může do února zemřít dalších 500 tisíc nakažených, varuje WHO

Koronavirus

„Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem. Každá země v Evropě a ve Střední Asii nyní čelí vážné hrozbě nové vlny epidemie covidu-19 nebo už s ní bojuje,“ řekl šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. Zdůraznil také, že „většina hospitalizovaných lidí, kteří na covid umírají, není plně očkována“.

Reklama

Výběr článků

Načítám