Hlavní obsah

V Evropě může do února zemřít dalších 500 tisíc nakažených, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Tempo šíření koronaviru v Evropě je velmi znepokojující a mohlo by do února vést k dalšímu půl milionu úmrtí spojených s nemocí covid-19. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž se musí evropské země více snažit, aby dalším přenosům viru zabránily.

Foto: Roman Yarovitcyn, ČTK/AP

Lékaři na covidovém oddělení v nemocnici v Nižném Novgorodu.

Článek

„Každá země v Evropě a ve Střední Asii nyní čelí vážné hrozbě nové vlny epidemie covidu-19 nebo už s ní bojuje,” podotkl na tiskové konferenci šéf evropské sekce WHO Hans Kluge.

Počet nových případů koronaviru v Evropě roste pátým týdnem za sebou a počet nových úmrtí sedmý týden po sobě.

Nárůst případů Světová zdravotnická organizace vysvětluje nakažlivější koronavirovou mutací delta, uvolněním opatření proti šíření koronaviru a nedostatečnou proočkovaností. „Většina hospitalizovaných lidí, kteří na covid umírají, není plně očkována,” zdůraznil Kluge.

Pilulka proti covidu dostala zelenou v Británii

Evropa

Pod evropskou sekci WHO patří oblast, která se táhne na východ až k bývalým sovětským republikám (seznam států zde), v tomto regionu je plně očkováno 47 procent lidí. Pouze osm zemí má plně naočkováno více než 70 procent populace, řekl Kluge.

Za posledních sedm dní bylo v Evropě a Střední Asii zaznamenáno 1,8 milionu nových případů a 24 tisíc úmrtí. Vysoký je počet především v Rusku, kde za uplynulých sedm dní zemřelo po nákaze koronavirem 8126 lidí, na Ukrajině evidovali 3819 úmrtí a v Rumunsku 3100 zemřelých.

Ruští zdravotníci melou z posledního

Koronavirus

„Evropa je zpátky v epicentru pandemie, kde byla před rokem,” poznamenal Kluge. Rozdíl proti loňsku je, že zdravotnické úřady toho teď vědí o koronaviru víc a mají lepší nástroje k boji proti němu, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám