Hlavní obsah

Evropa znovu tvrdě utahuje šrouby

Právo, ČTK, BBC, brw

Explozivní nárůst počtu nově nakažených přiměl řadu evropských zemí k tvrdému zpřísnění protikoronavirových opatření. Rozsáhlá karanténní opatření vyhlásily Francie a Německo, přitvrdily i Švýcarsko a Lichtenštejnsko nebo třeba Norsko, přísnější kroky v sobotu ohlásí Rakousko. Španělští poslanci schválili prodloužení nouzového stavu o šest měsíců. Ten tak bude v zemi trvat do 9. května.

Článek

Francie vyhlásila celoplošnou karanténu: od pátku zůstávají zavřené restaurace, bary i obchody, které nejsou životně důležité. Možný není ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince, na rozdíl od jarní uzávěry ale zůstává otevřená většina škol, jen univerzity přejdou na distanční výuku.

„Všichni jsme unášeni druhou vlnou, která, jak víme, bude nepochybně tvrdší a smrtelnější než ta první,“ řekl prezident Emmanuel Macron.

V Evropě přitvrzují. V Rakousku omezí setkávání, Belgičané musí pracovat z domu

Evropa

Německo zavádí od pondělí do konce listopadu rozsáhlou karanténní uzávěru: zavřou hospody, bary, restaurace, divadla či kina, omezeno bude shromažďování, sejít se bude moci maximálně deset lidí nejvýše ze dvou domácností. Také v Německu však zůstávají otevřené školy, o jejichž uzavření rozhodují jednotlivé spolkové země, ale žádná z nich se k tomu zatím neodhodlala.

Kancléřka Angela Merkelová musela ve čtvrtek mix tvrdých opatření obhajovat ve Spolkovém sněmu. Vysvětlila přitom, že bez rázných opatření by se do několika týdnů německý zdravotní systém zahltil pacienty s koronavirem.

Der Spiegel kritizuje Babiše: Přispěl ke covidové tsunami a chlubí se dortíčkem

Domácí

Připomněla také, že přitvrdit musely i další země. „Francie, Belgie, Nizozemsko, Česko, Polsko a mnoho, mnoho dalších,“ řekla. „Až budou jednotky intenzivní péče v nemocnicích plné, bude pozdě něco dělat,“ dodala.

AfD se bouří

Projev Merkelové hlasitými výkřiky nesouhlasu přerušovali poslanci nejsilnější opoziční Alternativy pro Německo (AfD), zasáhnout musel nakonec předseda sněmu Wolfgang Schäuble. Šéf poslanců AfD Alexander Gauland poté požádal, aby o karanténních opatřeních, která označil za koronavirovou diktaturu, rozhodoval Spolkový sněm.

Vysoké přírůstky pokračují, do večera přibylo přes 8000 nakažených

Koronavirus

Postup vlády považuje za přehnaný a za omezení osobních svobod. Jako řešení navrhuje důraznou ochranu rizikových skupin, včetně vyčlenění nákupního času jen pro ně, a naopak zrušení všech restrikcí pro ty, pro které koronavirus tak nebezpečný není.

Rakousko omezí shromažďování

V Rakousku zpřísnění, které by mělo zabránit kolapsu zahlceného zdravotnictví, oznámí kancléř Sebastian Kurz v sobotu. Podle deníku Österreich by mohlo být povoleno setkávání příslušníků jen dvou rodin a obecně venku deseti osob.

Ve Švýcarsku od čtvrtka nově platí například zákaz prezenční výuky na středních školách, sportovní aktivity a kulturní aktivity jsou omezeny na patnáct účastníků a veřejná shromáždění na padesát. Rodinných setkání se smí účastnit nanejvýš deset lidí.

Smutné rekordy
V Německu za 24 hodin přibylo 16 774 nakažených, nejvíce od začátku epidemie.
Nejvyšší přírůstek, 20 156 případů za uplynulý den, má Polsko.
V Rakousku počet nově nakažených za jeden den poprvé překročil čtyřtisícovou hranici. Činí 4453 případů.
Rekordních 9386 nově nakažených hlásí Švýcarsko. Společně se sousedním Lichtenštejnskem evidují 145 044 infikovaných.
Ve Švédsku přibylo za poslední den 2820 nových případů, nejvíce od začátku epidemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám