Hlavní obsah

V Evropě přitvrzují. V Rakousku omezí setkávání, Belgičané musí pracovat z domu

Novinky, ČTK, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhá vlna epidemie se nevalí jen přes Česko, ale v různé intenzitě i přes takřka všechny státy Evropy. Například Itálie v neděli zaznamenala rekordních 11 705 nových případů infekce, v sousední Francii padl smutný rekord už v sobotu, kdy testy odhalily 32 427 nových případů. Řada států proto zpřísňuje opatření.

Článek

Česko je na tom sice co do počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel zdaleka nejhůře (k 17. říjnu tento údaj vycházel na 81,38), téměř stejně už je na tom také Slovinsko, kde bylo v pátek 78,12 zachycených případů na 100 tisíc obyvatel.

Slovinsko proto v neděli vyhlásilo stav pandemické nouze a zpřísnilo také opatření proti šíření nemoci covid-19: od úterý omezí pohyb obyvatel mimo místo bydliště a zakáže vycházení v nočních hodinách. Informoval o tom v pondělí ministr vnitra Aleš Hojs.

Čím dál vážnější je situace i v Nizozemsku, kde bylo k 17. říjnu zaznamenáno 47,30 infikovaných na 100 tisíc obyvatel. Království vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situace už minulý týden nechalo na měsíc zavřít veškeré bary a restaurace, na kýžený efekt si ale podobně jako Česko bude muset ještě počkat.

V Belgii jsou ode pondělka zavřené restaurace a kavárny, pokud to jde, musí se pracovat z domova, a platí i zákaz nočního vycházení. Belgie je v poměru nových případů covidu-19 na obyvatele hned po Česku nejhorší z celé Evropské unie. Na rozdíl od české vlády se belgická rozhodla zatím nechat otevřené školy, divadla či kina, o čemž se v médiích či na sociálních sítích vedou velké diskuse.

„Jsme velmi blízko tsunami... kdy již nebudeme mít věci pod kontrolou,” varoval v neděli ministr zdravotnictví Franck Vandenbroucke. Není podle něj vyloučené, že vláda brzy sáhne k ještě přísnějším omezením.

V jedenáctimilionové zemi denní průměr nových nákaz za minulý týden přesáhl 7000 a dále roste a poměr pozitivních testů stoupl k 15 procentům. Pro srovnání, v ČR je pozitivní třetina výsledků.

Sužovaná Francie

Z velkých evropských zemí je na tom špatně Francie, kde vychází 49,68 nakaženého na 100 tisíc obyvatel. Úřady proto znovu zpřísnily protiepidemická opatření. Patrně nejcitelněji se občanů dotkne v sobotu zavedený noční zákaz vycházení v Paříži, Lyonu, Toulouse, Montpellier a řadě dalších velkých měst. Zavírací doba většiny podniků byla navíc posunuta na 21. hodinu.

Koronavirus neexistuje, myslel si populární svalovec. Nakazil se a zemřel

Koronavirus

Ke zpřísnění opatření se v neděli odhodlala také vláda v Itálii, byť v zemi je prozatím „jen“ 18,1 nakažených na 100 tisíc obyvatel. „Nemůžeme si dovolit ztrácet čas,“ prohlásil podle serveru EuroNews italský premiér Giuseppe Conte. Jeho vláda proto nařídila barům a restauracím zavírat o půlnoci a omezila konání kulturních i sportovních akcí.

Konají také Švýcaři, kteří od pondělka zavedli povinné nošené roušek v uzavřených veřejných místech.

I Rakousko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Uvnitř se bude moci od pátku scházet jen šest dospělých, venku nanejvýš dvanáct, oznámil kancléř Sebastian Kurz. Nové opatření, které omezuje počet účastníků na soukromých akcích, se týká i svateb, narozeninových oslav oslav, spolkových slavností či tanečních kurzů. Netýká se setkání na pracovišti a výjimku dostaly také pohřby. Veřejných akcí, které úřady povolí, se bude moci nově účastnit venku maximálně 1500 a uvnitř 1000 lidí. Všichni budou muset mít roušky. V Rakousku za 24 hodin přibylo 1121 potvrzených případů nákazy.

V alpské republice kancléř Kurz i ministr zdravotnictví Rudolf Anschober použili Česko jako odstrašující případ a vyzvali občany k ukázněnosti.

Ve Spojeném království jsou opatření rozdělena podle měst či hrabství a přijatá opatření se odvíjejí od míry rizika, která tam panuje. V pásmu nejpřísnějších opatření (kde není Londýn), jsou zavřené bary, hospody a restaurace a zapovězen je sociální kontakt s lidmi vyjma rodiny.

Slepá ulička za miliardy. Drahý systém testování a trasování v Británii nezabral

Koronavirus

Německo se zatím k podobnému kroku neodhodlalo - s 6,67 nakaženými na 100 tisíc obyvatel patří v současné době k méně promořeným zemím - třeba bavorský premiér Markus Söder ale vyzval, aby se vzhledem k rostoucímu počtu nakažených v ohniscích zavedla jednotná povinnost nosit roušku na veřejnosti.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle deníku The Guardian občanům vzkázala, že o tom, jaké budou Vánoce, se právě teď rozhoduje na základě míry odpovědného chování každého jednotlivce.

Ať nedopadneme jako Češi, burcuje rakouský kancléř Kurz

Evropa

Situace se zhoršuje také u našich východních sousedů. Slováci patřili během první vlny stejně jako Češi k premiantům a chlubili se tím, jak bez potíží zvládli pandemii. Nyní ale evidují 36,05 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám