Hlavní obsah

Epidemie zřejmě zpomaluje. Jistotou je ale jen úplný lockdown, tvrdí imunolog Hořejší

Novinky, Klára Beranová
Praha

Vypadá to, že epidemie začíná zpomalovat. Potvrdit by to měla data z konce týdne. Novinkám to řekl imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší. Uvedl také, že by se měla nyní začít projevovat prvně přijatá opatření. Situaci ale podle něj s jistotou zlepší jedině úplný lockdown, jaký panoval například v Izraeli.

Foto: Roessler Boris, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V posledních čtyřech nebo pěti dnech se to zarazilo. Já bych to asi viděl tak, že ta epidemie začíná trochu zpomalovat. To by bylo dobré znamení,“ sdělil Novinkám imunolog Hořejší.

Potvrdí to podle něho ale až data z konce tohoto týdne. „Mohl by to být totiž jen nějaký náhodný výkyv. Může to být jen náhoda,“ upozornil.

Imunolog Hořejší: Přísná opatření měla přijít dříve, teď už hrozí italský scénář

Domácí

Nepřímo tak souhlasil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD), který ve středu pro iRozhlas.cz uvedl, že nový přírůstek 15 tisíc není úplně špatná zpráva, jakkoliv to je rekord.

Hamáček: 15 000 nakažených není úplně špatná zpráva

Domácí

Za pátek se pak do večera nakazilo zatím 6770 lidí. To je o 1300 méně než minulý pátek do stejné doby. Zmenšilo se také reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem. To je nyní na hodnotě 1,1.

Něco muselo zabrat. Reprodukční číslo kleslo na 1,1

Domácí

Lockdown je jistota

Podle Hořejšího to tak zřejmě vypadá, že by vládní opatření proti covidu mohla začít zabírat. „Před měsícem začala první opatření a ta už by se nyní měla projevovat. Kromě těch nejčerstvějších by tak mohly být efekty vidět. Možná jsme na dobré cestě,“ dodal pro Novinky.

Jediným receptem na zlepšení aktuální situace je ale podle něj úplný lockdown. „Jistější by bylo, kdyby se přitvrdilo a byl kompletní lockdown. Tedy, kdy by lidé nechodili do práce například tak, jako to udělali v Izraeli. Tehdy by bylo jisté, že se to projeví,“ uvedl.

Čísla z Izraele po lockdownu se s Českem vůbec nedají srovnat

Blízký a Střední východ

„Na druhou stranu existuje analýza od profesionálů, že pokud by se aktuální opatření dodržovala, tak by ten kompletní lockdown nemusel být. Tedy že aktuální opatření zaberou je možnost. Pokud bychom to zavřeli úplně, tak je to jasné,“ řekl Novinkám Hořejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám