Hlavní obsah

Čísla z Izraele po lockdownu se s Českem vůbec nedají srovnat

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Česko má za sebou rekordní neděli co do počtu nově nakažených, čísla z populačně srovnatelného Izraele jsou výrazně nižší a židovský stát si může dovolit postupně uvolňovat přísná restriktivní opatření. Izraelský lockdown si nicméně vyžádal velké ekonomické škody, do ulic vyšlo mnoho lidí, kteří přišli o práci nebo o živnost.

Článek

Podle pondělních údajů izraelského ministerstva zdravotnictví přibylo za neděli 559 nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Provedeno bylo 20 835 testů, poměr pozitivních výsledků tak činí 2,7 procenta. Neděle je přitom v Izraeli pracovním dnem, prvním dnem v týdnu.

V izraelských nemocnicích zůstává 942 pacientů s onemocněním covid-19, z nichž 506 je ve vážném stavu a 206 je připojeno na plicním ventilátoru. Celková bilance obětí od začátku pandemie činí 2397.

Přísná celonárodní uzávěra byla v Izraeli zavedena ve dvou fázích na konci září, kdy denní přírůstek nakažených dosáhl kolem 1300 na milion obyvatel. V současnosti je to pod sto.

Pětina nakažených v Izraeli imunitu podle výzkumníků nezískala

Zahraniční

V České republice s mírnějšími protiepidemickými opatřeními než v Izraeli naproti tomu bylo za neděli zaznamenáno 7301 nově nakažených. To je sice méně než v předchozích dnech, kdy denní počty šplhaly k 15 tisícům, jde nicméně o rekordní číslo za neděli, kdy se zpravidla méně testuje.

Počet provedených testů za neděli zatím není znám, za sobotu bylo v ČR otestováno 36 254 lidí, z toho pozitivních bylo 12 472 testovaných. Poměr pozitivních výsledků je tak hrozivých 34,4 procenta. Denní přírůstek nakažených v ČR v současnosti dosahuje kolem 1400 na milion obyvatel.

V Izraeli, jenž má zhruba devět milionů obyvatel, jsou přitom hlavními ohnisky nových nákaz místa, kde žijí příslušníci ultraortodoxních židovských komunit, kteří se odmítají podvolit světské moci. Takto jasně vymezenou „problémovou“ populační skupinu Česko nemá.

Protesty proti Netanjahuovi

Izraelský lockdown je považován za jeden z nejpřísnějších na světě. Otevřeny zůstaly jen obchody s potravinami a domácími potřebami a lékárny. Lidé se nesměli potkávat a bylo jim povoleno vyjít nanejvýš na 500 metrů od domova.

Část tvrdých opatření byla uvolněna minulý týden, otevřely se jesle a školky, národní parky a pláže. Lidé se mohou nově vzdálit dále než kilometr od domu. Otevřeno mohou mít malé podniky a restaurace budou moci prodávat jídlo s sebou. Uvolnění se ale netýká některých ultraortodoxních komunit, kde je nemocnost stále vysoká.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Sobotní protest v Izraeli proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se týkal jeho korupčních kauz i postupu v boji proti koronaviru.

Tisíce Izraelců v sobotu opět demonstrovaly před rezidencí premiéra Benjamina Netanjahua. Vadí jim nejen jeho korupční kauzy, ale i přísný postup v boji proti pandemii covidu-19. Mezi účastníky demonstrací je mnoho mladých Izraelců, kteří přicházejí kvůli protikoronavirovým opatřením o práci. Připojili se k nim i živnostníci a obchodníci nespokojení s poslední uzávěrou vyhlášenou kvůli koronaviru.

List Jediot Achronot v minulých dnech například informoval o tom, že někteří obchodníci na ulicích veřejně pálili své zboží, které nesměli prodávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám