Hlavní obsah

Dvojímu metru nerozumíme, zní z galerií. Chtějí také vystavovat a žádají o výjimky

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie a muzea, které chtějí mít otevřeno, musí požádat ministerstvo kultury o výjimku. Tu zatím dostala Národní galerie pro výstavu Rembrandtových děl a Národní muzeum pro Sluneční krále. Z některých výstavních síní se kvůli tomu ozývají nesouhlasné hlasy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Dvě zmíněné výstavy mohou být otevřeny i po pátečním navrácení země do čtvrtého stupně protiepidemického systému, protože podle vyjádření ministerstva jde o reprezentativní projekty, na jejichž pokračování má zájem i stát.

Přehledně: Co se v pátek změní

Koronavirus

Ministerstvo kultury bude posuzovat jedinečnost každého projektu, a pokud se rozhodne výjimku udělit, bude konzultovat svůj názor s hygieniky. „Jestliže pořádající instituce splní podmínky, výstava výjimku dostane,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Nechtějí mít zavřeno

Podmínkou bude například to, že pořadatelé musí návštěvníkům nabídnout respirátor minimálně úrovně FFP2 a časové vstupenky se budou rezervovat i prodávat pouze online.

Na Rembrandta stála fronta, Pražský hrad zůstal zavřený

Domácí

Podle mluvčí musí jít o výjimečné projekty, na nichž se pracovalo dlouhou dobu, měly velké vstupní investice, zřejmě se v nejbližších letech nebudou opakovat nebo se na ně podařilo shromáždit zahraniční zápůjčky, což bylo zejména v posledním roce kvůli pandemii koronaviru obzvláště náročné.

Dvojí metr

Situací jsou zaskočeni organizátoři výstavy iMucha v Obecním domě v Praze, která mimo jiné představuje originální díla malíře Alfonse Muchy. Jsou jedněmi z těch, kteří požádali o výjimku.

„Na umění by neměl být aplikován dvojí metr. Nerozumíme tomu, proč některé výstavy mohou zůstat otevřené, a být tak znevýhodněné ty, které se uzavřít musí,“ uvedl autor projektu iMucha Richard Fuxa.

„Pokud je motivací k uzavření výstav snaha o minimalizaci setkávání se lidí, jaký je rozdíl mezi shromažďováním lidí na výstavách uvedených ministerstvem, na naší nebo i na mnoha dalších?“ ptá se mluvčí výstavy iMucha Pavlína Stránská.

V Praze začala filatelistická výstava roku. Červený mauritius však lidé uvidí možná jen dva dny

Koktejl

S tím souhlasí Serge Grimaux, organizátor akce Bylo nebylo, Van Gogh, Monet, Renoir… v pražském Foru Karlín.

„Bezpečnost publika je vždy mou nejvyšší prioritou na všech akcích, které v této zemi organizuji od roku 1995. Od 18. září, kdy jsme poprvé otevřeli naši akci, jsem se ujistil, že všechna pravidla vyhlášená úřady jsou dodržována mnohonásobně více, než bylo nařízeno,“ sdělil. I on požádal o výjimku pro svou výstavu.

„Netrpělivě očekáváme neprodlené poskytnutí stejné výjimky, jaká byla nedávno udělena Národní galerii a Národnímu muzeu, abychom mohli pokračovat v našich aktivitách a naší kulturní misi,“ dodal.

O výjimku žádá také Národní muzeum pro svou nově otevřenou filatelistickou výstavu soukromých sběratelů, na níž je k vidění také vzácný červený mauritius. Hodnota všech vystavených exponátů je čtvrt miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám