Hlavní obsah

Dušek: Opakovaných infekcí při omikronu výrazně přibude

Počty lidí, kteří se v posledních dnech znovu nakazili covidem, přibývá a přibývat zřejmě ještě bude. Očekává to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, podle kterého je to v souvislosti s novou nakažlivější variantou omikron pochopitelné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Poslední všední dny minulého týdne, kdy bylo pozitivních testů kolem 12 tisíc, tvořilo podezření na reinfekce zhruba 1400 případů.

„Reinfekcí přibývá, což se dalo čekat. Omikron umí velmi významným způsobem prorážet postinfekční imunitu, a to v Česku jistě také uvidíme. Zejména pokud se lidé nakazili v dávnější minulosti. Nákazy z roku 2020 nebo z jara 2021 jsou omikronem určitě překonatelné,“ řekl Právu Dušek.

„Pokud je k tomu člověk očkován, tak se to ale mění. Zejména posilující dávka vrací ochranu zpátky až k 80 procentům,“ vysvětlil šéf zdravotnických statistiků.

Omikron je méně nebezpečný i pro neočkované

Evropa

Samotný údaj je zkreslený a jedná se z většiny o podezření. Podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové se vykazování řídí mezinárodní definicí.

Po­dle té patří do statistiky ten, kdo prodělal v prvním, druhém i dalším případě covid se zjevnými příznaky a odstup mezi nákazou byl nejméně 60 dnů.

Může se tak stát, že pokud se někdo nakazil podruhé a zjistil to jen díky pozitivnímu PCR testu bez příznaků, je považován za nově nakaženého, nikoliv opakovaně. Faktorů, které se zohledňují, je ale víc.

EMA varuje před posilovacími dávkami, mohou oslabit imunitní systém

Koronavirus

Určitým zkreslením je i to, že se někdo nechal po covidu naočkovat a covid i tak chytil. Byť tím zásadním není nenakažení se, ale to, že průběh nemoci je díky vakcíně mírný. Ministerstvo zdravotnictví data o reinfekcích zveřejňovalo především ve velkých datových souborech, za což bylo kritizováno.

Data s měsíčním zpožděním

SZÚ všechny nahlášené případy prověřuje a ověřená data hlásí asi s měsíčním zpožděním. Za listopad uvádí ústav 3465 lidí, kteří se opakovaně nakazili. Údaje za prosinec by mohly být tento týden.

Omikron si nakonec najde každého, prohlásil epidemiolog Fauci

Zahraniční

Od začátku epidemie do konce listopadu prodělalo opakovaně covid se symptomy

8156 osob. Celkově se však podle oficiálních dat nakazilo víc než 2,5 milionu obyvatel. Předpokládá se, že jich je v reálu mnohem víc, ale nejsou evidovaní hygienou.

Reklama

Výběr článků

Načítám