Hlavní obsah

EMA varuje před posilovacími dávkami, mohou oslabit imunitní systém

Evropská léková agentura (EMA) varovala před posilujícími dávkami vakcíny proti koronaviru. Pokud by se opakovaly v pravidelném intervalu čtyř měsíců, mohly by oslabit imunitní systém a způsobit u lidí únavu. Agentura doporučila, aby podání posilující dávky bylo sezonní –⁠ a to v zimním období, stejně jako u chřipky.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Posilující dávka se dá uskutečnit jednou, možná dvakrát, ale rozhodně bychom na ni neměli chodit opakovaně,“ uvedl šéf vakcinační strategie EMA Marco Cavaleri.

„Musíme se zamyslet nad tím, jak se dostat z pandemického prostředí do endemického,“ dodal.

Varování Evropské lékové agentury přišlo ve chvíli, kdy několik evropských států zvažuje pro své občany druhou posilující dávku vakcíny (celkově tedy čtvrtou), a to kvůli ochraně před variantou omikron.

Omikron si nakonec najde každého, prohlásil epidemiolog Fauci

Zahraniční

První zemí, která se do druhé posilující dávky pustila, byl Izrael. Učinil tak u lidí starších 60 let. Spojené království už například uvedlo, že jedna posilující dávka dodá člověku dostatečnou ochranu a není nutné podstoupit další.

EMA také zdůraznila, že léky či intravenózní antivirotika, jako jsou paxlovid a remdesivir, jsou účinné i proti omikronu.

Výrobci uvedli, že pracují na vakcínách speciálně cílených pro omikron, EMA ale dodala, že další vakcínu schválí nejdříve v dubnu, protože proces schvalování bude trvat nejméně tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám