Hlavní obsah

Do bunkru. Izraelská vláda cvičila únik před covidem

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bunkru se ve čtvrtek ukryl izraelský premiér Naftali Bennett a další vrcholní činitelé při cvičení, které mělo simulovat propuknutí nové smrtící varianty koronaviru.

Foto: Handout, Reuters

Izraelský premiér Naftali Bennett s poradci po cvičení, které mělo simulovat propuknutí nové smrtící varianty koronaviru.

Článek

Manévry nazvané Omega podle neexistující varianty viru SARS-CoV-2 mají podle premiéra zajistit, aby byl Izrael připraven na „jakýkoli scénář“, informoval list The Jerusalem Post.

Komplex známý jako Národní řídící centrum, kde se „preventivní“ akce odehrála, se nachází v jeruzalémských kopcích a měl by odolat i jadernému výbuchu. V březnu 2020 jej tehdejší vláda použila při koordinaci počáteční reakce na šíření nového koronaviru.

Izrael má naději na kolektivní imunitu. Může za to třetí dávka

Koronavirus

Vakcína i pro děti nad pět let

Bunkr byl postaven před více než deseti lety kvůli obavám z íránského jaderného programu a z přeshraniční raketové palby z Pásma Gazy a Libanonu.

Tentokrát v něm byli civilní i vojenští představitelé „hromadně testováni, přijímáni do nemocnic“. „Nacvičovali i postup při vyhlášeném zákazu vycházení,“ sdělila Bennettova kancelář s tím, že poznatky z cvičení hodlá židovský stát sdílet i se zahraničními partnery.

Nesmí učit, nedostane plat. Izrael jde tvrdě proti neočkovaným učitelům

Koronavirus

Izraelští zdravotničtí odborníci mezitím schválili očkování dětí ve věku od pěti do 11 let proti covidu-19. Izrael tak následuje USA, kde očkování této věkové skupiny schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Povolena je k očkování vakcína firem Pfizer a BioNTech. Do Izraele mají první dávky určené dětem dorazit příští týden. Odborníci očekávají, že komunita ultraortodoxních židů se k očkování postaví „přinejmenším váhavě, ne-li odmítavě“.

Podle Esy Hadadové z Bar Ilanovy univerzity lze podobnou reakci očekávat i v arabské komunitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám