Hlavní obsah

Devět z deseti nakažených v Česku má delta variantu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se šíří především varianta koronaviru delta, dříve nazývaná indická. V posledních dvou týdnech ji laboratoře odhalily u 80 až 90 procent z téměř 2200 vzorků. Ve dvou desítkách případů existuje podezření na zatím málo známou variantu delta plus, která byla v Česku dosud potvrzena v jediném případě, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: archiv Zdravotního ústavu Ostrava

Ilustrační foto.

Článek

Mezi 9. a 23. červencem bylo v Česku vyšetřeno 2186 pozitivních vzorků, u kterých experti určili konkrétní variantu viru. „Na základě kombinovaných dat z celogenomové sekvenace a diskriminačního PCR lze konstatovat, že varianta delta dominuje na celém území ČR, a to z 80 až 90 procent,“ uvádí SZÚ.

Druhou nejčastější variantou nového koronaviru byla varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Zastoupena byla ve 12 procentech vzorků. Další dvě mutace, beta a gama, odhalily testy vždy u méně než u jednoho procenta vzorků.

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

Kromě klasické varianty delta laboratoře zachytily 20 vzorků, které mohou odpovídat variantě delta plus. Vzorky zachytila laboratoř z Karlovarského kraje a odeslala je na celogenomovou sekvenaci, která podezření buď definitivně potvrdí, nebo vyvrátí.

Nová varianta delta plus se v Evropě vyskytla poprvé letos v dubnu v Anglii. V Česku byla dosud potvrzena pouze u jedné ženy z Jihomoravského kraje. Podle SZÚ klinická praxe prozatím neposkytuje dostatečná data o tom, jak se chování nové mutace liší od původní delta varianty.

Reklama

Výběr článků

Načítám