Hlavní obsah

Data z Anglie: Čtyři pětiny hospitalizovaných s omikronem nemají booster

Více než čtyři pětiny pacientů hospitalizovaných po nákaze koronavirovou variantou omikron nedostaly posilující dávku, tzv. booster. Podle zástupců anglického zdravotnictví data naznačují, že podání třetí dávky snižuje riziko hospitalizace o 88 procent, přičemž dokonce „pouhé“ dvě dávky snižují tuto pravděpodobnost o 72 procent.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oficiální data od britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) ukázala, že např. 608 z 815 takto sledovaných pacientů s omikronem v anglických nemocnicích neabsolvovalo přeočkování. Čtvrtina z nich nebyla očkovaná vůbec.

Vědci nicméně tvrdí, že dvě dávky stále nabízejí slušnou půlroční ochranu před hospitalizací s touto variantou.

Speciální data z JAR pro Novinky: Omikron děti nezabíjí více, jak někteří varovali

Zahraniční

Čísla každopádně podle odborníků přispívají k rostoucímu množství důkazů, že boostery poskytují významnou dodatečnou ochranu před virem. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid poznamenal, že aktuální čísla „posílila“ význam vakcín pro záchranu životů a prevenci závažného průběhu onemocnění.

Premiér Boris Johnson se sice pochlubil záměrem podat posilující dávku vakcíny každému, u koho to je možné, avšak statistiky ukazují, že 9,5 milionu „způsobilých dospělých“ ji v samotné Anglii stále ještě nedostalo. Johnson se má příští týden rozhodnout, zda se kvůli covidu zavedou nová omezení.

Profesorku Penny Wardovou z King's College v Londýně výše popsaná data nepřekvapila. „Vzhledem k vysoké proočkovanosti není překvapivé, že tři čtvrtiny pacientů přijatých do nemocnice dostaly alespoň jednu dávku vakcíny,“ konstatovala podle serveru The Daily Mail.

Omikron lepší nepokoušet. Stačí závan a máte ho, varuje britský expert

Koronavirus

V celém Spojeném království je nyní dvěma dávkami naočkováno přes 80 procent lidí ve věku 12+, boosterem pak takřka 60 procent. Ačkoli je omikron vysoce přenosný, přibývající důkazy ukazují, že způsobuje v průměru mírnější průběh nemoci. Vědci si zatím nejsou jistí, zda je to virem jako takovým, který je méně smrtelný než předchozí varianty, proočkovaností obyvatelstva, nebo promořeností.

Posilující dávka lépe chrání proti nákaze

Co se týká ochrany proti samotné nákaze, tak podle nejnovějších údajů, které UKHSA zveřejnila v pátek, dvě dávky očkovací látky od AstraZeneky nabízejí jen malou ochranu proti symptomatické infekci, zatímco 20 týdnů po druhé dávce vakcíny od Pfizeru či Moderny je ochrana proti omikronu – tedy proti nákaze – pouze asi 10 procent, upozornil list The Guardian.

Bylo však zjištěno, že posilovací vakcinace zvyšuje tuto ochranu na přibližně 65–75 procent dva až čtyři týdny po injekci, přičemž po 10 a více týdnech po přeočkování klesá na přibližně 40–50procentní ochranu.

Izrael schválil čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Údaje z Jihoafrické republiky (JAR) rovněž naznačují, že ochrana před závažnými komplikacemi po dvou dávkách byla u omikronu asi 70 procent ve srovnání s 90–95 procenty u varianty delta.

Booster vakcíny J

V této souvislosti je ještě třeba připomenout, že dvě dávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson snížily riziko hospitalizace při nákazu variantou omikron o 85 procent. Vyplynulo to ze studie z JAR, která byla zveřejněna ve čtvrtek. Do studie, která ještě nebyla podrobena oponentuře, se zapojilo 69 tisíc pracovníků ve zdravotnictví.

Booster vakcína J&J silně snižuje riziko hospitalizace

Svět

Vakcína od firmy Johnson & Johnson se v Africe hodně používá, protože u ní stačí podat jednu dávku. Ta však neposkytuje příliš vysokou ochranu proti novým variantám. Pokud se ale podá za šest až devět měsíců druhá, tedy posilující dávka, ochrání z 85 procent před hospitalizací v případě, že se člověk nakazí variantou omikron.

Druhá studie z Bostonu ukázala, že posilující dávka této vakcíny podaná očkovaným mRNA vakcínami zvyšuje počet T-lymfocytů. Zvýšení jejich počtu je důležité, protože varianta omikron dokáže obejít protilátky, které se vytvářejí po podání mRNA vakcín. T-lymfocyty CD8+ likvidují přímo virem infikované buňky za pomoci T-lymfocytů CD4+.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám