Hlavní obsah

Omikron lepší nepokoušet. Stačí závan a máte ho, varuje britský expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová varianta covidu omikron je vysoce nakažlivá a pro nakažení stačí pouhý závan nakaženého dechu, tvrdí Peter Openshaw z britské poradní skupiny vlády. Rychlost šíření viru ale podle něj může zpomalit očkování.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron

Článek

Spojené království má podle něj štěstí, že původní varianta covidu nebyla vysoce přenositelná jako omikron. Ten může člověk chytit z pouhého závanu dechu, dodal.

„Omikron je vysoce infekční. Máme opravdu štěstí, že to nebylo takhle infekční, když došlo k prvnímu přenosu z člověka na člověka,“ řekl v pátek televizi BBC.

Booster vakcína J&J silně snižuje riziko hospitalizace

Svět

Štěstí je podle něj také to, že má Británie vysokou proočkovanost, která by mohla šíření viru zpomalit. Ve Spojeném království je v tuto chvílí dvěma dávkami naočkováno téměř 70 procent lidí, boosterem pak téměř 50 procent. Země s nízkou proočkovaností by mohly mít problém.

Ačkoli je omikron vysoce přenosný, přibývající důkazy ukazují, že způsobuje v průměru mírnější průběh nemoci. Vědci si zatím nejsou jistí, jestli je to virem samým, který je méně smrtelný než předchozí varianty, proočkovaností obyvatelstva nebo promořeností.

V Česku zatím dál dominuje delta. Omikron potvrzen v 57 případech

Domácí

Vlna omikronu vyvrcholí koncem ledna, míní Válek. Třetí dávka se otevře všem dospělým

Domácí

Šéf WHO: Světu hrozí koronavirová vlna cunami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám