Hlavní obsah

Booster vakcína J&J silně snižuje riziko hospitalizace

Dvě dávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Johnson & Johnson snížily riziko hospitalizace při nákazu variantou omikron o 85 procent. Vyplývá to ze studie z Jižní Afriky, která byla zveřejněna ve čtvrtek. Druhá studie z Bostonu ukázala, že posilující dávka této vakcíny podaná očkovaným mRNA vakcínami zvyšuje počet T-lymfocytů.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Vakcinační vlak v JAR

Článek

Vakcína od firmy Johnson & Johnson se v Africe hodně používá, protože u ní stačí podat jednu dávku. Ta však neposkytuje příliš vysokou ochranu proti novým variantám. Pokud se ale podá za šest až devět měsíců druhá, tedy posilující dávka (takzvaný booster), ochrání z 85 procent před hospitalizací v případě, že se člověk nakazí variantou omikron.

Do studie,  která ještě nebyla podrobena oponentuře, se zapojilo 69 tisíc pracovníků ve zdravotnictví. Linda Gail-Beckerová ze Střediska Desmonda Tutua pro HIV, která byla jednou z vedoucích studie, to ve vyjádření pro list Financial Times označila za velmi důležité: „Měli jsme obavy, že zmutovaná varianta omikron by mohla učinit stávající vakcíny neúčinnými. Jsou to prvotní data, ale pořád velmi jasně ukazují, že naše vakcíny dál plní účel, pro který byly navrženy – chránit před vážným průběhem a smrtí.“

Izrael zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny

Koronavirus

Ve studii vědci uvedli: „Tato data jsou důležitá vzhledem k tomu, jak moc Afrika závisí na této vakcíně.“ Dodali, že nejvyšší účinek má měsíc až dva po podání druhé dávky.

Tajemník jihoafrického ministerstva zdravotnictví Nicholas Crisp dal najevo naději, že by data mohla „ujistit zdravotníky, kteří ještě nemají posilující dávku, aby si pro ni došli co nejdříve“.

Zabíjí omikron 3,5krát více dětí? To se mi nezdá, řekl Novinkám covidový statistik v JAR

Věda a školy

Dobré výsledky podle výrobce ukázala i studie v bostonském zdravotním středisku Beth Israeal Deaconess. Podle ní posilující dávka této vakcíny u lidí očkovaným mRNA vakcínami od firmy Pfizer/Biontech vyvolává silnou imunitní reakci u T-lymfocytů CD8+, napsal list The Washington Post. Jejich počet vzroste 5,5krát a počet T-lymfocytů CD4+ 3,1krát, zatímco u vakcíny od Pfizeru je nárůst jen 1,4násobný. Zvýšení jejich počtu je důležité, protože se ukázalo, že se varianta omikron dokáže obejít protilátky, které se vytvářejí po podání mRNA vakcín.

T-lymfocyty CD8+ likvidují přímo virem infikované buňky za pomoc T-lymfocytů CD4+.

Reklama

Výběr článků

Načítám