Hlavní obsah

Dánové po roce odloží roušky ve veřejné dopravě. Máme dost očkovaných, hlásí

Kodaň

Dánsko od soboty ruší jednu z posledních povinností týkající se nošení roušek kvůli covidové pandemii. Lidé už si jimi nebudou muset zakrývat ústa a nos ani v prostředcích veřejné dopravy, oznámilo dánské ministerstvo dopravy. Umožňuje to podle něj i značná proočkovanost populace v severské zemi.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úplný konec všech protipandemických opatření chystá na polovinu září i Norsko, kde mají díky novým dodávkám vakcín restrikce skončit o dva týdny dříve, než se plánovalo.

„Jsme nyní v situaci, kdy je velká část obyvatelstva naočkována, a vracíme se k běžnému životu. To znamená, že můžeme říct sbohem rouškám v autobusech, vlacích a metru,” řekl dánský ministr dopravy Benny Engelbrecht.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví je v Dánsku plně naočkováno 3 702 158 lidí, což představuje 71,9 procenta populace. Podle vědců 70 procent dostačuje k tomu, aby populace získala kolektivní imunitu.

Proočkovanost na Západě stoupá. Dánsko se blíží dosažení kolektivní imunity

Koronavirus

Původně bylo přitom zrušení této povinnosti plánováno na 1. září. Dánové museli roušky v prostředcích hromadné dopravy nosit od loňského 14. srpna.

Uvolňují, i když přibývají nakažení 

Už ve středu severské království zmírnilo doporučení ohledně omezení vzdáleností mezi lidmi s argumentem, že očkování proti covidu-19 už má více než 60 procent obyvatel. Země přitom eviduje kolem tisícovky nových případů koronavirové nákazy denně.

„Máme nyní infekci pod kontrolou napříč společností, protože mnoho lidí přijalo nabídku na vakcinaci,” uvedla zástupkyně ředitele dánského zdravotního úřadu Helene Bilstedová Probstová.

Roušková povinnost ještě zůstává na letištích a v letadlech, kde se však režim řídí mezinárodními pravidly, připomíná agentura AFP. Návrat k normálnímu životu už brzy čeká také obyvatele Norska. Země díky spolupráci s EU získá navíc milion dávek vakcíny Moderna, což do poloviny září umožní očkování proti covidu-19 všem zájemcům. „Díky této dodávce se mohou v prvních dvou zářijových týdnech nechat očkovat všichni dospělí nad 18 let. Znamená to, že Norsko se může k normálnějšímu každodennímu životu vrátit rychleji,“ uvedla dnes norská premiérka Erna Solbergová.

Norský ministr zdravotnictví Bent Höie řekl, že pokrok v očkování umožní i normální začátek školního a akademického roku. Pro děti a studenty ve třídách už nebudou platit žádná protiepidemická opatření, takže nebudou potřeba roušky ani dodržování bezpečné vzdálenosti. Místo povinné karantény po kontaktu s nakaženým se budou nově vyžadovat jen testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám