Hlavní obsah

Další „covid“ přijde za 59 let, lidstvo bude vyhlazeno za 12 tisíciletí, vypočítali vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pandemie nejsou tak statisticky vzácné, jak se lidstvo dosud domnívalo. Vyskytovat se budou ve světě častěji a ta další, která bude podobného rozsahu jako u nemoci covid-19, potká lidstvo za 59 let. Infekce, která by vyhladila lidstvo, se podle vědců dostaví nejdříve za 12 tisíc let. S analýzou přišel v USA tým expertů vedený vědci z univerzity v italské Padově.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Vědci využili k analýze nový statistický model, který porovnává předchozí nákazy za posledních 400 let a pravděpodobnost jejich výskytu v budoucnu. Výsledky zveřejnili v odborném vědeckém časopise PNAS.

Tým na základě analýzy vypočítal, že další pandemie podobná koronaviru by měla ve světě nastat v roce 2080. Uvedl také, že existuje téměř dvouprocentní šance, že se taková pandemie vyskytne ve světě každý rok.

Dušek: Epidemie na podzim nevyhnutelně poroste, ale máme dobrá čísla

Domácí

„Kdyby dnes zemi zasáhla tzv. stoletá voda, nejeden člověk by chybně předpokládal, že teď se bude na stejnou povodeň čekat dalších sto let. To je ale chybná úvaha, protože k ní může klidně dojít další rok, i když s malou pravděpodobností,“ vysvětlil autor studie Gabriel Katul.

Na příkladu koronaviru uvedl, že člověk narozený v roce 2000 má 38procentní šanci, že zažije podobnou pandemii.

Prevalence (počet pacientů s daným onemocněním v určitém okamžiku – pozn. red.) nově nalezených infekčních ohnisek, jako je koronavirus, se v následujících dekádách podle studie až ztrojnásobí a bude daleko obvyklejší, než se očekává.

Částečné odůvodnění lze podle vědců hledat v rostoucí populaci, degradaci životního prostředí a ve zvýšeném kontaktu mezi lidmi a zvířaty přenášejícími choroby.

Premianti a propadlíci v proočkovanosti: Česko patří mezi průměr

Koronavirus

Nejsmrtelnější chorobou v moderní historii se stala španělská chřipka, která mezi lety 1918 až 1920 zabila více než 30 milionů lidí na celém světě. Podle vědců z Padovy je pravděpodobnost, že Zemi zasáhne podobná pandemie v každém dalším roce, 0,3 až 1,9 procenta.

„Nejdůležitějším závěrem analýzy je to, že velké pandemie jako covid-19 nebo španělská chřipka jsou pravděpodobnější,“ řekl spoluautor studie William Pan.

Svět by podle něj měl podniknout kroky, aby byl schopen riziko snížit a lépe kontrolovat budoucí nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám