Hlavní obsah

Covidu v Polsku umetá cestu církev. V kostelech se nakazit nemůžete, tvrdí někteří kněží

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Polska se nachází 10,5 tisíce katolických kostelů, které pravidelně navštěvuje kolem 12 milionů věřících. Také v nich platí povinná bezpečnostní opatření jako nošení roušek, dezinfekce a odstupy, ale ne všichni je dodržují. Přitom denně v zemi přibývá kolem 600 obětí koronaviru.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Zdravotník měří teplotu muži vstupujícímu do nemocnice ve Varšavě. Ilustrační foto

Článek

Rekordních 64 tisíc lidí, kteří podle matrik zemřeli během uplynulého měsíce, Polsko nepamatuje dobrých sto let. Příčin tohoto kritického stavu je víc a bez podílu není ani katolická církev. Značná část z 25tisícového počtu duchovních totiž nejenže nerespektuje přísná nařízení hygieniků, ale vyzývá zároveň věřící, aby tak nečinili ani oni.

Pandemie v Polsku není, jde jen o nehorázný výmysl médií
Roman Kneblowski, kněz z Bydhošti

Nejde přitom jen o kněží v kostelech, ale také církevní autority, profesory bohosloveckých fakult nevyjímaje. Důsledek je alarmující: Mnozí věřící, hlavně na venkově, nevěří, že nákaza zasáhla i Polsko.

Svěcená voda jako dezinfekce

Pandemie koronaviru v Polsku od samého počátku ukazuje, že „když víra v Boha není spojená se zdravým rozumem, často to vede k hlásání neuvěřitelně škodlivých teorií“, napsal portál onet.pl. „Pandemie v Polsku není, jde jen o nehorázný výmysl médií,“ opakuje například kněz Roman Kneblowski z Bydhošti.

Daniel Galus, duchovní z Čenstochové, zase žádal věřící, aby v kostele ani nikde jinde nenosili roušky, neboť to „ohrožuje jejich zdraví a životy. My se budeme modlit, jak to chce Bůh. A ten chce, abychom tak činili svobodně, bez roušek,“ hlásal.

V listopadu skonal rekordní počet Poláků

Zahraniční

Štětínský metropolita arcibiskup Andrzej Diega zase v pastýřském listu přesvědčoval věřící, že se nemohou nakazit, když jim kněz při zpovědi vkládá vlastní rukou do úst hostii neboli tělo Kristovo.

„Kristus neroznáší viry, ale svatou čistotu, život a vrací lidem zdraví,“ zdůrazňoval.

Dodal také, že věřící se nemusí chránit žádnou dezinfekcí, neboť „jim postačí svěcená voda“. V tomto názoru ho v katolické televizi Trwam podpořil Tadeusz Guz, kněz a profesor teologie z Katolické univerzity v Lublině.

Biskupové na koronaparty bez roušek

„Svatá mše není místem, kde by se šířil virus, a už vůbec ne prostřednictvím rukou kněží. Ti je mají čisté nejen dle požadavků ministerstva zdravotnictví, ale i nadpřirozeně. Když bude v Polsku všudypřítomný Bůh, bude všude poražen i koronavirus,“ dodal.

K veřejným prohlášením kněží či církevních hodnostářů zaujal stanovisko i synod polských biskupů, který nedávno zasedal v Lodži. „Sice prohlásili, že věřící i duchovní by měli nosit roušky, aby nenakazili sebe ani jiné, ale sami kážou jedno a dělají něco jiného. Více než stovka biskupů, téměř všichni v rizikové věkové skupině, se sešla na koronaparty bez roušek,“ upozornil týdeník Newsweek Polsko.

Co také řekli a napsali
Arcibiskup Stanislaw Gadecki: „Pamatujme si, že prohra v duchovním boji je hrozivější než selhání v boji s koronavirem.“
Onet.pl: „Pandemie koronaviru odhalila základní nedostatky a neznalost i v teologické přípravě části polských duchovních.“
Newsweek Polsko: „V době, kdy koronavirus ničí Polsko, kaplani nejsou s národem.“
Průzkum agentury CBOS: „Názory Poláků na katolickou církev jsou v současnosti nejhorší za uplynulých 27 let.“

Reklama

Výběr článků

Načítám