Hlavní obsah

V listopadu skonal rekordní počet Poláků

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle údajů z matrik v listopadu zemřelo v Polsku přes 64 tisíc obyvatel, nejvíce za uplynulých sto let. Za stejné období v roce 2019 skonalo 31 tisíc lidí. Celkově loni zemřelo 414 tisíc Poláků, informovala Gazeta Wyborcza.

Foto: AP

Polské nemocnice čelí náporu pacientů

Článek

„Tragický, více než dvojnásobný listopadový nárůst úmrtí oproti minulému roku je spojen s covidem-19, ačkoliv těch 33 tisíc mrtvých navíc se neodráží v oficiálních statistikách obětí koronaviru,“ uvedl dále list.

Podle Národního ústavu veřejného zdraví tento dramaticky nárůst úmrtnosti, zřejmě nejvyšší v Evropě, je způsoben dlouhodobým problémem finančně podvyživeného polského zdravotnictví. „Není to však vina pouze současné vlády Práva a spravedlnosti (PiS), ale i jejích předchůdců, kteří také potřeby zdravotnictví dlouhodobě odsouvali na vedlejší kolej,“ upozornil portál natemat.pl.

Češi vzali útokem polské tržnice

Domácí

Lidé nechodí na prohlídky

„Během pandemie se závažně nemocným lidem (s kardiologickými, plicními, ale i onkologickými onemocněními) výrazně snížila možnost léčení, což hlavně od podzimu ovlivnilo dramatický nárůst úmrtnosti v Polsku,“ upozornila v analýze Gazeta Prawna.

Dodala, že jen ke kardiologům přišlo v tomto roce o půl milionu pacientů méně než v předchozím roce, přičemž počty lidí s kardiovaskulárními nemocemi stouply. Ve velkém umírají i pacienti s respiračními onemocněními, kteří se nemají kde léčit, jelikož mnohé nemocnice změnily plicní oddělení výlučně na covidová. Ušetřeni nebyli ani onkologičtí pacienti, pro něž se výrazně snížily hlavně diagnostické možnosti.

Žalujte Polsko, vyzval vládu Nizozemska tamní parlament

Evropa

„Tisíce Poláků nyní umírají doma v tichosti. Souhrnná data z matrik ukazují, že v konečném důsledku koronavir zabíjí v Polsku podstatně více lidí, než se nám zdá,“ podotkl Krzystof Simon, infektolog a přednosta infekční kliniky ve Vratislavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám