Hlavní obsah

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

V Indii zaznamenali za den dalších 352 991 potvrzených případů nákazy koronavirem, uvedla v pondělí agentura Reuters. Je do další rekord, už pátý den za sebou překračují počty infikovaných hranici tří set tisíc. Indické nemocnice odmítají přijímat nakažené, protože nemají lůžka ani kyslík. V několika už zemřeli pacienti, když zásoby kyslíku došly. Chybí i léky, jejichž cena stoupla na černém trhu desetinásobně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BE KOMENTÁŘE: Indie čelí rekordnímu nárůstu počtu nakažených a mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Zoufalá je zejména situace v Dillí. „Každá nemocnice je na hraně. Když dojde kyslík, pro mnohé pacienty je to konec. Jsou na ventilacích, potřebují silný proud kyslíku. Když doje, většina zemře,“ řekl doktor Sumit Ray z Nemocnice svaté Rodiny v Dillí.

V Česku se potvrdila indická mutace

Domácí

V sobotu zemřelo v Džajpúrské zlaté nemocnici v Dillí 20 lidí, když došly zásoby kyslíku. Nové zásoby, a to 3,6 tuny, měly dorazit do pátečních 17.00. Až o půlnoci dorazila objednávka, ale jen její zlomek. Kvůli nedostatku kyslíku zemřelo v neděli osm dalších pacientů ve dvou nemocnicích na jihozápadě Dillí.

Zdravotnická zařízení proto odmítají přijímat nové pacienty. Doporučují lidem, aby se léčili doma. Ceny léků a kyslíku na černém trhu raketově stouply. Anšu Prijová strávila celou neděli sháněním láhve s kyslíkem pro svého tchána, jehož stav se dále zhoršoval. Místo nebylo ani v nemocnici Dillí, ani v sousední Noidě.

Nemocnice v Dillí volají SOS, nemají kyslík. Krematoria nestačí spalovat mrtvé

Svět

V obchodech láhve s kyslíkem nejsou. Sehnala ji až na černém trhu, kde za ni zaplatila 50 000 rupií (14 280 korun), zatímco normálně stojí 6000 rupií. Zhoršuje se přitom i stav její tchyně, další láhev s kyslíkem si však nemůže dovolit koupit. Stanice BBC si ověřila, že většina dodavatelů kyslíku za něj nyní žádá šestinásobné ceny.

Foto: Amit Dave, Reuters

Nakažená žena připojená na kyslíkovou bombu čeká na přijetí do nemocnice v Ahmadabádu.

Raketový růst den léků 

Extrémně vzrostly i ceny léků. Například balení 100 mg remdesiviru, který stál v přepočtu mezi 260 až 1100 korun, se nyní prodává za 7000 až 21 000 korun. A balení 400 mg tocilizumabu, který vyšel na 11 500 korun, se nyní dá sehnat za 21 tisíc až 42 tisíc korun.

Remdesivir si lidé kupují na černém trhu, i když se podává intravenózně. Nemocnice ho nemají, a kdyby byli jejich blízcí hospitalizováni, musejí si ho donést sami. Výroba se sice prudce zvýšila, ale rozhodnutí přišlo pozdě. Černý trh je plný falzifikátů. Většina Indů si však nemůže tyto léky ani dovolit, ti nejchudší žijící ze dne na den ve slumech nemají ani na paracetamol.

Nemocnice v Dillí volají SOS, nemají kyslík. Krematoria nestačí spalovat mrtvé

Svět

K nedostatku léků a kyslíku přispívá i panika, upozornil v neděli ředitel Institutu lékařských věd Randíp Guleria. Podle něho většina lidí doma nepotřebuje dostávat kyslík a měl by se nechávat nemocnicím: „Zhruba 85 až 90 procent nakažených trpí jen příznaky nachlazení, horečkou, bolestmi v krku a těla. U nich stačí symptomatická léčba doma a není potřeba, aby dostávali kyslík.“ Zdůraznil, že remdesivir není žádným zázračným lékem.

Stovky tisíc nakažených, laboratoře nestíhají

V Indii s 1,3 miliardy obyvatel se zatím nákaza potvrdila u 17,31 milionu lidí, z nichž 195 123 zemřelo. Minulý týden stoupl počet mrtvých proti předminulému o 89 procent. Zdravotničtí experti ale předpokládají, že obětí bude mnohem více, zejména mezi chudými, kteří ani nebyli na testech. Větší ale bude kvůli malému množství testů zřejmě i počet nakažených.

Kvůli úniku kyslíku zemřelo v indické nemocnici 22 pacientů s koronavirem

Koronavirus

Nestíhají ani laboratoře. U PCR testů se čeká na výsledky několik dní. To ještě více komplikuje léčbu. Bez pozitivního testu však ani nemocnice, které mají volná lůžka, lidi nepřijímají. Dlouho se čeká i na CT plic, které může potvrdit zápal.

V hlavním městě i v několika dalších se těla obětí spalují hromadně mimo krematoria na volných prostranstvích kvůli velkému počtu zesnulých. Ve státě Bihár už zdravotníci táhli mrtvá těla po zemi, protože došla i nosítka.

Foto: Rajanish Kakade, ČTK/AP

Spalování těl obětí covidu před bombajskou nemocnicí.

Navzdory extrémní situaci, kdy je v Dillí je 960 tisíc potvrzených případů nákazy a v nejpostiženějším státě Maháráštra v hlavním městě Bombaji jsou dokonce čtyři miliony infikovaných, nebyly odloženy ani volby. Jejich sedmá fáze začala v pondělí v Západním Bengálsku, předtím se konaly v Ásámu, Kérale a Tamilnádu nebo v Biháru, kde však překvapivě nenastal růst počtu nakažených. Tento týden se má hlasovat ve státě Uttarpradéš, kde je denně na 30 tisíc nově nakažených.

K šíření epidemie zřejmě ale nejvíc přispěly svátky kumbh méla a holi.

Miliony hinduistů se při svátku koupaly v Ganze. Indie teď řeší „koronavirový hurikán“

Svět

Premiér Nárendra Módí kvůli tomu čelí kritice, přesto přístup nezměnil, i když se před volbami konala početná předvolební shromáždění a na kumbh mélu do Haridváru denně přijížděl milión až dva miliony věřících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám