Hlavní obsah

Nemocnice v Dillí volají SOS, nemají kyslík. Krematoria nestačí spalovat mrtvé

Alex Švamberk, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Nejméně dvěma nemocnicím v Dillí dochází kyslík. Ve tweetu označeném SOS uváděly v pátek ráno, že na dodávky kyslíku čekají marně už sedm hodin. Několik lidí už kvůli tomu zemřelo. Většina lůžek na odděleních intenzivní péče je obsazená. Indie se potýká s nebývale silnou druhou vlnou pandemie. V pátek už druhý den za sebou ministerstvo zdravotnictví informovalo o více než 300 tisících nových případů během 24 hodin.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Příprava pohřební hranice pro spálení těla oběti covidu v Dillí.

Článek

Nemocnice Ganga Ram v Dillí, která ošetřuje přes 500 pacientů s covidem, uvedla v pátek ráno, že jich 25 zemřelo: „V ohrožení je 60 nejnemocnějších pacientů. Kyslík zbývá na dvě hodiny. Ventilátory a podpůrné dýchací přístroje nejsou efektivní. Obnovujeme manuální ventilaci na JIP.“ Tato nemocnice naštěstí dostala dodávku kyslíku, takže krize byla načas odvrácena.

Poskytovatel zdravotní péče Max Healthcare spravující několik nemocnic uvedl v tweetu nazvaném SOS, že ve dvou nemocnicích, kde je 700 pacientů, mu zbývá kyslík jen na hodinu.

O pomoc prosil i indický politik Saurabh Bharadvadž, který je léčen s covidem na JIP v Dillí. Z nemocničního lůžka napsal na Twitter: „Nemocnice, do které jsem byl přijat, má kyslík jen na tři hodiny. Když jsem si sundal kyslíkovou masku, cítil jsem se jako neplavec hozený do bazénu, kde lapá po dechu.“

Boj o kyslík

Politik už ve čtvrtek varoval indické ministerstvo zdravotnictví, že šesti nemocnicím v hlavním městě dojde kyslík úplně. Obvinil policii a vysoké představitele států Uttarpradéš a Harjána, že blokují cesty vozům s kyslíkem, které míří do metropole.

Kritická situace je nejen v těchto dvou státech, ale také v Gudžarátu. Společnost Fortis Healthcare informovala, že v její nemocnici v Harjáně „zbývá kyslík jen na 45 minut“, a požadovala, aby „bylo umožněno autu s tlakovou cisternou nabrat kyslík a jet s ním do nemocnice“.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Auto v Ghaziabádu čeká, až bude naplněno kyslíkem.

„Předpokládá se, že zachraňujeme životy. Když našim pacientům nemůžeme dát ani kyslík, zemřou,“ uvedl ředitel jiné nemocnice Sunil Kumar Saggar, jemuž se při těchto slovech zlomil hlas.

Nedostatek kyslíku se snaží řešit ocelárny, které zvýšily jeho výrobu. Ve čtvrtek vyrazil první kyslíkový expres z ocelárny v Andrapradéši se sedmi cisternovými vozy s 15 tunami tekutého kyslíku pro lékařské účely.

Krematoria nestíhají spalovat 

Indické ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že za 24 hodin přibylo v zemi 332 348 nakažených, což je nový rekord a druhý den v řadě, kdy je počet nových případů vyšší než 300 tisíc. Za poslední den zemřel i rekordní počet 2250 nakažených.

Miliony hinduistů se při svátku koupaly v Ganze. Indie teď řeší „koronavirový hurikán“

Svět

V Indii nestíhají ani spalovat mrtvá těla. Rodiny na pohřby čekají ve frontách. Krematoria v řadě měst přitom pracují nonstop a provádějí masové kremace. Jedno krematorium v Dillí umožnilo na parkoviště postavit pohřební hranice a na nich spalovat mrtvé.

Foto: ČTK/AP

Pohřební hranice s oběťmi covidu před krematoriem.

„Během první vlny jsme měli denně osm až deset kremací. Jeden den to bylo 18. Ale dnes je situace velmi špatná. Poslední noc jsme spálili 78 těl,“ řekl agentuře Reuters  Džitender Sing Šanti, který provozuje krematorium na severovýchodě indické metropole. „Je to čtyřikrát horší. Kolem je mnoho těl, která čekají. V krematoriu nezbylo žádné místo, kde by se spálila,“ řekl.

V Dillí zemřela i devadesátiletá matka Sukhbindera Singha, který žije v Leicesteru. Nepřijali ji v žádné nemocnici, protože covidem se nakazilo i sedm jejích příbuzných a nikdo nebyl v takovém stavu, aby se o ni mohl v nemocnici, kde chybí sestry, starat. „Po několika telefonátech a prosbách jsem zařídil kremaci přes charitu. Zpopelnění se konalo s běžnými rituály. Ale nebylo tam žádné poslední sbohem od rodiny a se vzpomínkou na její smrt je těžké se vyrovnat,“ řekl Singh.

Singův bratr a jeho žena skončili nakonec v nemocnici a podařilo se pro ně sehnat i kyslík, byť s obtížemi, protože náklady na léky rostou kvůli nedostatku a černému trhu. Dodal, že jeho rodina si nemůže dovolit soukromou nemocnici, a smutně podotkl: „A co chudí žijící z denní mzdy, kteří si nemohou dovolit ani paracetamol.“

Reklama

Výběr článků

Načítám