Hlavní obsah

V Česku se potvrdila indická mutace

Kristýna Šopfová, Jan Martinek, Právo, Kristýna Šopfová, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po britské, jihoafrické a brazilské se v Česku objevila i tzv. indická mutace koronaviru. Zatím není potvrzeno, jestli je infekčnější nebo odolnější vůči současným vakcínám. Indie se však momentálně potýká s extrémně vysokými počty nakažených. Začátkem dubna tamní vědci odhalili tzv. dvojitou mutaci, která podle nich může být nakažlivější.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Indickou mutaci máme i v Hradci Králové, kam ji přivezla zřejmě studentka z Indie. Paradoxně nebyla nemocná ona, ale její indická spolubydlící,“ řekl v pátek Právu ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Máme to relativně dobře vytrasováno. A protože neprobíhala výuka, tak se to zásadně nerozšířilo,“ doplnil.

Dvojitá mutace obelstí imunitní systém

O dvojité mutaci informovali indičtí vědci koncem března. Podle indického virologa Šahída Džamíla se vyskytují společně na tomtéž viru. „Může to viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,“ řekl.

Rekordní přírůstky nakažených v Indii
Situace v Indii se v posledních týdnech horší, denní statistiky jsou tam pravidelně rekordně vysoké a místní média referují o kritické situaci v nemocnicích, které nezvládají přívaly pacientů a bojují s nedostatkem lůžek i kyslíku.
Indie zaznamenává v současnosti největší přírůstky nakažených na světě, v pátek ministerstvo zdravotnictví hlásilo 332 730 nových případů infekce a 2263 mrtvých s covidem-19. Asijská země přitom v přepočtu na obyvatele dělá relativně málo testů, a tak skutečný počet nakažených bude zřejmě ještě mnohem vyšší.
Nejvíce nakažených nyní přibývá v indických státech Maháráštra, kde leží velkoměsto Bombaj, a Uttarpradéš. Nepříznivá je i situace v metropoli Dillí, kde za poslední den podle statistik zemřelo kvůli covidu-19 348 lidí.
Celkem se v zemi, ve které žije 1,3 miliardy obyvatel, od začátku pandemie nakazilo skoro 16,3 milionu lidí, z nichž téměř 190 000 nákaze podlehlo.

Nemocnice v Dillí volají SOS, nemají kyslík. Krematoria nestačí spalovat mrtvé

Svět

Sekvenování neboli čtení genetické informace považuje Arenberger za zásadní. Ministerstvo ve spolupráci se SÚKL proto zjišťovalo kapacity laboratoří, které by se mohly do rozpoznávání různých variant viru zapojit. Vláda pro laboratoře před dvěma týdny vyčlenila asi 160 milionů korun.

„Umožní nám to sekvenovat asi 8400 vzorků měsíčně, které budou podezřelé. Třeba u očkovaných osob, kde bude divný průběh onemocnění,“ přiblížil Arenberger. Začít by se podle něj mohlo už příští měsíc.

Na britskou mutaci vakcína zabírá, u jiných je otazník

Od konce loňského roku v Česku převládá v šíření britská mutace, byť se její přítomnost potvrdila se zpožděním. Oproti původnímu koronaviru je nakažlivější, současné vakcíny proti ní ale prokazatelně působí.

V únoru laboratoře prokázaly výskyt další, tentokrát jihoafrické mutace u lidí, kteří přicestovali ze Zanzibaru. Tato varianta je ještě agresivnější a není zcela jisté, jestli proti ní všechny vakcíny a léky dostatečně fungují. Podle výrobců Pfizer/BioNTech se ale jejich vakcína zdá být vysoce efektivní.

Koncem března byly v Česku už dvě desítky nakažených touto variantou. Brazilská mutace, která asi vznikla přímo v Česku, byla potvrzena v dubnu na Děčínsku u dvou případů. Podle ředitele brněnské laboratoře Omara Šerého je velmi nebezpečná.

„Spočívá to v její lepší vazbě na lidské buňky, které se snáze infikují, snadněji virus přenáší, rychleji se šíří tkáněmi, a tak může způsobovat horší průběh. Nebezpečí je i v její schopnosti unikat již vytvořeným protilátkám na koronaviry,“ řekl.

Jihoafrická mutace má těžší průběh, varuje Šerý

Koronavirus

Mutování viru je přirozené. Zaznamenáno bylo už přes 12 tisíc mutací koronaviru, většina z nich podle BBC nevyvolává závažné komplikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám