Hlavní obsah

Česko očkuje průměrně. Vakcínu dostalo 129 tisíc lidí, tvrdí Blatný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice dostalo vakcínu již 129 829 lidí. Očkováno bylo již 1,3 procenta populace, což zemi podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) řadí k evropskému průměru. Seniorů nad 80 let, kteří se mohou od pátku registrovat na očkování, se přihlásilo již zhruba 160 tisíc, necelých 60 tisíc má podle něj rezervovaný termín.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný k očkováníVideo: psp.cz

 
Článek

„K 11. hodině dnešního (úterního) dne bylo vykázáno 129 829 podaných dávek, naočkováno bylo tedy zhruba 1,3 procenta populace,“ sdělil na plénu ve Sněmovně Blatný. Většina lidí byla naočkována vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech, část lidí dostala také dávku od firmy Moderna.

Dzurilla: Nebýt problému se SMS, registrace by běžely dobře

Koronavirus

Z toho pak podle ministra dostalo vakcínu (k 18. lednu) v rizikové skupině 65–80 téměř 15 tisíc lidí, ve skupině nad 80 let 17 tisíc.

V Česku se tak očkuje podobnou rychlostí jako v ostatních evropských státech. „Očkování probíhá průměrně tak, jako v ostatních zemích,“ dodal Blatný. Nejlépe si v Evropě vede Velká Británie nebo Dánsko. Ve Velké Británii bylo naočkováno již více než šest lidí ze sta, v Dánsku necelé tři osoby.

V Brně zpětně zjistili 84 případů britské mutace. Není horší

Domácí

40 procent registrovaných seniorů

Od pátku, kdy se mohou registrovat k očkování lidé starší 80 let, se jich registrovalo 160 tisíc a více než 58 tisíc z nich má rezervovaný termín. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví je pak v této skupině více než 400 tisíc.

Rezervační systém rozdal termíny, někteří senioři ale jeli na očkování zbytečně

Domácí

„V průběhu prvního týdne došlo k tomu, že bylo registrováno 40 procent všech seniorů nad 80 let a 15 procent jich má termín,“ vysvětlil ministr.

V plánu je pak podle něj naočkovat do konce března 1,3 milionu osob. K dispozici ale musí být dodávky od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Sněmovna o očkování jednala mimořádně v úterý. Zařazení tohoto bodu prosazovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Nakonec je ale se svým návrhem předešel předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Výběr článků

Načítám