Hlavní obsah

Češi vyvinuli metodu, která odhalí riziko těžkého covidu

Praha

Diagnostickou metodu, která odhalí, zda člověku s covidem-19 hrozí vážný průběh nemoci, vyvinuli vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze. Metoda je součástí PCR testu, riziko vyhodnotí na základě hladiny určitého biomarkeru u pacienta. Nová univerzitní společnost GeneSpector Innovations podala žádost o patent, postup by laboratoře mohly podle UK využívat „v brzké době“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle spoluautora metody Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty tým na základě předchozích výzkumů identifikoval „kandidátní biomarker“ přítomný v nosohltanu. Jeho hladina je důležitá pro předpověď dalšího průběhu nemoci a rizika cytokinového šoku, což je život ohrožující stav.

Kmoch uvedl, že se během výzkumu podařilo rychle vyšetřit 2000 lidí, z nichž půlka byla pozitivní. Nakažené pak sledovali. Lidé s nízkou hladinou daného biomarkeru prošli onemocněním bez větší potíží, zatímco nemocní, u kterých byla vysoká, měli horší až těžký průběh.

Rektor UK Zima: Zažil jsem covid na vlastní kůži. „Chřipečka“ to opravdu není

Koronavirus

Detailnější informace o metodě zástupci UK na čtvrteční tiskové konferenci kvůli rozjednané žádosti o patent nesdělili.

Včas podat protilátky

Kmoch nicméně zdůraznil, že po zjištění hrozby těžkého průběhu by mohly být dotyčnému včas podány například monoklonální protilátky nebo vhodné léky zabraňující zhoršení nemoci.

Na výzkumu tým z UK spolupracoval s Thomayerovou nemocnicí v Praze, nemocnicí v Uherském Hradišti a s různými laboratořemi. Současnou cenu testu na covid-19 by podle školy využití metody výrazně nezvýšilo.

Čeští vědci vyvinuli test, který rychle určí účinné protilátky proti covidu

Koronavirus

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima poznamenal, že univerzita nemá informace o tom, že by byl v zahraničí podobný postup využíván.

„Jsme schopni během několika týdnů začít omezeně vyrábět tuto soupravu s tím, že lékařům poskytneme relevantní informaci o stavu pacienta,“ uvedl Michal Pohludka, jednatel firmy GeneSpector Innovations, která má projekt na starosti. Podle něj probíhají jednání s průmyslovými partnery ohledně rozšíření výroby, která by umožnila poskytnout inovativní test do laboratoří „co nejdříve“.

Test může z krve odhalit dlouhý covid

Koronavirus

Podobné záměry mají i ve světě. V srpnu jsme např. informovali, že několik studií vědců z celého světa se zaměřilo na pozorování pacientů po prodělaném koronárním onemocnění, kteří se potýkají s dlouhodobými následky infekce koronavirem i několik měsíců po jejím překonání.

Konkrétně odborníci z britské Cambridgeské univerzity sledovali pacienty, kteří trpí dlouhodobými následky covidu, a zjistili, že jednoduchý krevní test již dokáže odhalit, zda lidé po překonání infekce koronavirem (ne)budou trpět dlouhodobými následky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám