Hlavní obsah

Policisté v Lovosicích zabavili spekulantům tisíce respirátorů a statisíce roušek

Tisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek byly nalezeny v průmyslové zóně v Lovosicích na Litoměřicku. Během kontroly skladu objevili celníci 28 tisíc respirátorů a 680 tisíc roušek. Část si nechá Ústecký kraj a zbytek zamíří do Prahy, uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Policisté hlídají u skladu v průmyslové zóně v Lovosicích, ve kterém byly objeveny statisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek včetně roušek.

Článek

„Bylo zjištěno, že v Lovosicích ve skladech jsou ochranné pomůcky, u nichž bylo podezření, že by mohly být vyvezeny z České republiky,“ uvedl hejtman. Na základě jeho rozhodnutí věci převezme stát.

Původní informace ČTK hovořila o počtu 680 tisíc respirátorů a 28 tisíc roušek, agentura údaj opravila s tím, že vycházela z informací hejtmana Bubeníčka, který počty zaměnil.

Na případ upozornilo policii ministerstvo zdravotnictví, uvedl jeho šéf Adam Vojtěch. „Během nákupu respirátorů jsme narazili na spekulanty. Chtěli vydělat na naší snaze zajistit ochranu pro občany,” napsal na Twitter s tím, že resort případ ohlásil na policii.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru potvrdil, že šlo o zásah policie proti spekulantům s rouškami. „Na můj popud hejtman Ústeckého kraje ve spolupráci s policií podle krizového zákona zajistil téměř 700 tisíc roušek od firmy, která je měla dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažila navyšovat cenu,” napsal ministr.

„Domluvili jsme se, že část dostanou policisté a hasiči. Ještě v noci si to převeze ministerstvo vnitra do Prahy,“ uvedl Bubeníček. Do Prahy převezou auta 300 tisíc kusů roušek a 380 tisíc zůstane k rozdělení v Ústeckém kraji. Z 28 tisíc respirátorů si polovinu převezme ministerstvo vnitra, druhá půlka zůstane pro potřebu Ústeckého kraje. „Věci bude rozdělovat dopoledne. Je tak šance, že se ochranné pomůcky dostanou k dalším lidem,“ uvedl Bubeníček.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Kancléř Ústeckého kraje Luboš Trojna (vlevo) a hejtman Oldřich Bubeníček koordinují postup při zásahu, při kterém byly objeveny v průmyslové zóně v Lovosicích tisíce respirátorů a dalších ochranných pomůcek včetně roušek.

Česká republika trpí nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku koronavirové krize. Vládu za to kritizuje opozice. Látkové roušky si lidé šijí sami. Ministerstvo vnitra od soboty za dodávky, které mají teprve přijít, vydalo 1,065 miliardy korun

Reklama

Výběr článků

Načítám