Hlavní obsah

Británie zahazuje roušky, naučí se s virem žít

Novinky, drk
Londýn

Kabinet britského premiéra Borise Johnsona má v nadcházejícím týdnu oznámit konec velké části koronavirových opatření. Od 19. července bude nošení roušek a respirátorů už jen na dobrovolném rozhodnutí jednotlivců, píše s odkazem na své zdroje deník Sunday Times. Týkat by se to mělo všech prostředí, včetně restaurací, obchodů a veřejné dopravy.

Žena v londýnském metru

Článek

Kromě dobrovolnosti nošení roušek má od 19. července skončit také povinnost skenovat si osobní QR kód při vstupu do restaurace, muzea, posilovny a tak dále. Tato povinnost souvisela s vládní snahou trasovat případné nákazy.

Dále by se měl snížit počet lidí, kteří se budou muset po kontaktu s nakaženým uchýlit do 10denní karantény.

Plánované rozvolnění následně ve vysílání stanice Sky News potvrdil ministr pro bydlení Robert Jenrick. Podle něj můžou lidé děkovat úspěchu britského vakcinačního programu. „Díky němu můžeme teď myslet na to, jak se co nejvíce můžeme vrátit do normálu,” řekl.

„Zdá se, že bychom se nyní mohli posunout dopředu a přejít k mnohem tolerantnějšímu režimu, kde se zbavíme části těch omezení, která pro nás byla tak obtížná, a naučíme se s virem žít,” pokračoval Jenrick.

Na přímý dotaz ohledně možné dobrovolnosti nošení roušek ministr řekl: „Stejně jako ostatní lidé se i já těším na to, až budou tyto omezení minulostí.”

Odložený Den Svobody

Původně měl „Den Svobody”, jak média konci restrikcí začala říkat, nastat už 21. června. Kvůli rychlému šíření varianty delta ale vláda tento termín posunula na 19. červenec s tím, že chce mezitím proočkovat co největší počet lidí.

Britové se „špatnou” verzí AstraZeneky se možná nepodívají do Evropy

Koronavirus

První dávkou je k 4. červenci naočkováno 45,1 milionu lidí první dávkou, což představuje téměř 68 procent obyvatel Spojeného království. Plně ochráněno už je 33,4 milionu lidí, tedy něco málo přes 50 procent.

Poslední fáze rozvolnění by tak podle londýnské vlády už mohla začít.

Reklama

Výběr článků

Načítám