Hlavní obsah

Britové se „špatnou” verzí AstraZeneky se možná nepodívají do Evropy

Novinky, drk
Londýn

Až pěti milionům Britů naočkovaným indickou verzí vakcíny AstraZeneca hrozí, že v létě nebudou moct navštívit země Evropské unie (EU). Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) totiž tuto vakcínu zvanou Covishield nezahrnula do seznamu legitimních vakcín. Složení i účinnost jsou přitom stejné. Zbytečná byrokracie, zní z Londýna.

Ilustrační foto

Článek

Na to, že by vakcína Covishield nemusela pro cestování v EU stačit, už tento týden upozorňovala Africká unie. Právě na území mnoha afrických států se totiž touto vakcínou hojně očkuje. V pátek si této informace všimla i britská média.

EMA pro účely covidpasu uznává pouze látky od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson a AstraZeneca. Posledně jmenovaná ale musí být vyrobena na území EU.

Verzi AstraZeneky vyráběnou v Sérovém institutu v Indii (SII) EMA nijak nezohledňuje, přestože má stejné složení a je stejně účinná jako jakákoli jiná verze AstraZeneky.

Rekord v Indii. 8,5 milionu injekcí za den

Zahraniční

Cestovatelům z Británie, kterým byla tato indická verze podána, by tak mohl být odepřen vstup na hranicích se státy EU. V digitálním covidpasu jsou totiž zaevidována i čísla šarže jednotlivých vakcín a podle těch lze zjistit, které konkrétní injekce pocházely z Indie a které ne.

Vakcíny Covishield od AstraZeneky nesou označení 4120Z001, 4120Z002 a 4120Z003.

Londýnská vláda odmítá, že by existoval rozdíl v účinnosti mezi britskými dávkami a těmi vyrobenými v Indii. Hlavní poradce pro vakcíny Adam Finn uvedl, že jde ze strany EU čistě o „byrokratickou překážku”.

Obě verze AstraZeneky vykazují 94procentní ochranu před úmrtím na covid-19 a 92procentní schopnost předejít hospitalizaci.

Chybějící licence

Podle informací deníku Telegraph neuznává EMA vakcínu vyráběnou v Indii, protože její výrobci zatím nepožádali o udělení licence pro Evropu. To ale Sérový institut neudělal, protože vůbec neměl v úmyslu vakcínu v Evropě prodávat, nikoli proto, že by v účinnost přípravku nevěřil.

Zdroje z indického ministerstva zahraničí naznačují, že se devět států EU rozhodlo toto stanovisko EMA nebrat v potaz. Údajně by se mělo jednat o Estonsko, Rakousko, Německo, Slovinsko, Řecko, Island, Irsko, Španělsko a Švýcarsko.

Účinnost vakcíny proti deltě s vyšším věkem klesá, ukazují data z Británie

Koronavirus

Jak už Novinky informovaly, britské ministerstvo zdravotnictví odmítá sdělit, kolik procent obyvatel bylo naočkováno kterou vakcínou. Nelze proto s jistotou říct, kolika lidí se vlastně tato komplikace může týkat.

Podle dostupných informací nechala britská vláda do Spojeného království dovézt pět milionů vakcíny Covishield.

Reklama

Výběr článků

Načítám