Hlavní obsah

Brazilská mutace dokáže obejít imunitní systém až v 61 procentech případů

– Brasília

Před brazilskou mutací koronaviru nejsou ochráněni ani jedinci, kteří covid-19 prodělali. Podle nejnovější studie je schopna přelstít imunitní systém u dříve nakažených lidí v 25 až 61 procentech případů. Vědci navíc uvádí, že je přenosnější než původní virus SARS-CoV-2, uvedl list The Guardian.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Převážení nakaženého koronavirem do nemocnice v Manausu

Článek

„Pokud by se loni v Manausu (brazilské město, kde se varianta P1 objevila poprvé - pozn. red.) nakazilo sto lidí, tak zhruba 25 až 61 z nich by bylo variantou P1 reinfikováno,“ uvedl k závěrům studie lékař Nuno Faria z Centra pro analýzu globálních infekčních chorob při londýnské univerzitě Imperial College.

V Británii hledají člověka, který do země přitáhl brazilskou mutaci

Evropa

Experti v analýze také uvedli, že varianta P1 je 1,4 až 2,2krát přenosnější než originální koronavirus. Požadují, aby se více dbalo na sekvenování (čtení genetické informace) genomu existujících variant. „Pandemii můžeme dostat pod kontrolu jen tehdy, budeme-li mít znalosti o tom, jak SARS-CoV-2 mutuje,“ stojí ve vyjádření.

Vědci výsledky publikovali na základě studie genomové sekvence viru od listopadu loňského roku do letošního ledna. Zjistili, že varianta P1 má 17 záměn. Tři z nich se vyskytují ve spike proteinu, tedy charakteristickém hrotu viru, a jsou téměř kompletně stejné jako u jihoafrické mutace.

V brazilském velkoměstě se nakazilo 75 % obyvatel. Po kolektivní imunitě ani památky

Amerika

V jednom případě došlo k záměně E484K, kdy kyselinu glutamovou (E) na pozici 484 nahradil lysin. Zmutovanému viru tím umožňuje uniknout nejméně jedné z protilátek. Další záměna je na pozici 501 (N501Y), kde tyrosin nahradil asparagin. To způsobuje vyšší nakažlivost zmutovaného viru. Třetí změna se vyskytuje na pozici 417 (K417T). Tady se liší od jihoafrické mutace K417N. Dosud ale není známo, jaký má tato záměna efekt.

Zatím není jasné, zda je odolnější proti očkování

Neexistují zatím žádné studie, které by prokazovaly, zda je brazilská varianta odolnější vůči očkování. Jihoafrická odolnější je, což vzhledem k podobnosti obou mutací nabízí určité srovnání. Imunolog Václav Hořejší v pondělí pro Hospodářské noviny uvedl, že může účinnost očkování klesnout u jihoafrické varianty až na polovinu.

Mikrobioložka Shannon Peacocková, která se na studii také podílela, dodala, že brazilská varianta koronaviru se momentálně vyskytuje v 25 zemích světa.

Brazilská sestra se podruhé nakazila novou mutací koronaviru, průběh byl horší

Amerika

Česká republika zatím žádný případ brazilské mutace na svém území nezaznamenala. Vyskytují se zde ale případy britské (B.1.1.7) i jihoafrické varianty (B1351). Kvůli hrozbě zavlečení těchto mutací na území ČR zakázala vláda 25. února vstup Čechů, až na neodkladné výjimky, do několika afrických a jihoamerických zemí. Nařízení platí až do 11. dubna.

Brazilská varianta koronaviru byla poprvé objevena 6. prosince loňského roku ve městě Manaus. Tam se během první vlny koronaviru nakazilo 76 procent obyvatel. Mělo tak dojít k vytvoření kolektivní imunity, ale na zmutovanou variantu to nezabíralo. Varianta P1 se navíc rychle rozšířila a za dalších osm týdnů už byla příčinou 87 procent případů nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám