Hlavní obsah

V brazilském velkoměstě se nakazilo 75 % obyvatel. Po kolektivní imunitě ani památky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj epidemie v brazilském městě Manaus znepokojuje odborníky. Během první vlny se tam totiž nakazilo 75 % z dvoumilionové populace, což by mělo stačit k vytvoření kolektivní imunity. Jenže nestačilo. Ve čtvrtek na to upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Infekce tzv. brazilskou variantou se městem šíří v dalších vlnách. Panují obavy, že by mohl zmutovaný koronavirus stejným způsobem jako tu přirozenou obejít i imunitu získanou očkováním.

„Nevíme sice, proč se téhle variantě viru tak daří, ani jedno z možných vysvětlení ale není dobré,“ konstatoval epidemiolog Bill Hannage z Harvardské univerzity.

Britskou mutaci máme už zřejmě v celém kraji, říká šéf královéhradeckých hygieniků

Domácí

Takzvaná brazilská varianta nese označení P.1 a v Manaus se objevila v prosinci minulého roku. Imunitní systém na základě získané obranyschopnosti vytváří stejné protilátky jako po očkování. Ty by ale mohly platit jen na původní variantu, která se na začátku minulého roku rozšířila do světa z čínského Wu-chanu.

Zmutovaný vir pozměnil vnější spike proteiny, které využívá k přichycení na lidské buňky a nutí je uzpůsobit se při tom tak, aby je imunitní systém nezaregistroval a infekci nezlikvidoval.

Město jako obří inkubátor

Dvoumilionové město uprostřed amazonských deštných pralesů podle odborníků poskytuje pro kultivaci nových variant viru ideální podmínky. Jeho obyvatelstvo je do značné míry izolováno od okolního světa. Velké procento lidí žije na hranici chudoby a v mnohačlenných domácnostech, kde se virus může snadno šířit. Zároveň je Manaus exportním městem. Zboží odtamtud putuje do Evropy a Asie.

Portugalsko drtí v boji s covidem britská mutace i následky vánočního rozvolnění

Koronavirus

Brazilská varianta koronaviru už se objevila také v Japonsku a Spojených státech. Nezdá se, že by byla smrtonosnější, je však nakažlivější, a to až o 50 procent. Podobnou virulentnost vykazují také britská a jihoafrická mutace. Ta Britská se nejméně od prosince šíří už i v Česku.

Farmaceutické společnosti už na mutaci koronaviru reagují a vakcíny patřičně upravují. Dodatečné vylepšení očkovacích látek už oznámily společnosti Moderna a Pfizer. Pokud jde o vakcínu od koncernu Pfizer/BioNTech, která už se používá i v Česku, uvádí výrobce, že jeho preparát prozatím zabírá i proti brazilské variantě, byť v lehce menší míře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám