Hlavní obsah

Barnier: EU neumí riskovat. Je jednodušší jednat samostatně

– Paříž

Británie je v Evropě jednoznačně nejlepší zemí v počtu vyočkovaných vakcín proti koronaviru. Ačkoliv odchod země z Evropské unie (EU) s žádnou pandemií nepočítal, premiér Boris Johnson úspěch s vakcínami brexitu rád přičítá. Za pravdu mu v pondělí dal i unijní vyjednavač Michel Barnier.

Foto: Profimedia.cz

Michel Barnier vedl za EU vyjednávání o brexitu.

Článek

„Na straně EU došlo na začátku k pochybení, protože jsme rozhodovali za 27 zemí. Je samozřejmě jednodušší rozhodovat sám za sebe,“ řekl Barnier v rozhovoru pro France Inter.

Sedmdesátiletý Barnier, který roky brexitového vyjednávání popsal ve své nové knize La Grande Illusion (Velká iluze), také uvedl, že EU měla velký problém s byrokracií.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

„Chápu, že existovaly administrativní problémy, stejně jako téměř ideologická nedůvěra k partnerství veřejného a soukromého sektoru. EU neumí riskovat. Britové to umí, financovali soukromý sektor, Američané taky. My ne,“ pokračoval Francouz.

Bývalý unijní vyjednavač pro brexit se zmínil také o tom, že by možná bylo lepší variantou, kdyby jednotlivé země sedmadvacítky měly ohledně vakcín větší kompetence.

„Takový přístup ale podle mého není filozofií EU. Samozřejmě, mohli jsme vyjednávat stejně jako Británie, ale nechali bychom stranou menší země, které by nebyly schopné vyjednat dohodu,“ řekl Barnier.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

Britský premiér Boris Johnson šikovně zahrál kartu brexitu a možná si tím zachránil (politický) krk. Ačkoli se Británie v době nákupu vakcín musela řídit pravidly EU, země si zajistila dávky po vlastní ose a nakonec je i rychleji schválila.

Nedobytný Johnson

„Brexit zcela jistě vládě pomohl a sehrál velkou roli, ačkoli v kalkulacích kolem něj s pandemií nikdo nepočítal,“ uvedl bývalý Johnsonův poradce Guto Harri.

Johnson musel na začátku pandemie snášet ostrou kritiku kvůli své neschopnosti, ale progres, který Británie v očkování učinila, jej v kooperaci s brexitem učinil silnějším než kdy dřív. „Působí nedobytně,“ hodnotil jej konzervativní deník The Spectator.

Úbytek nakažených je zásluha lockdownu, ne očkování, tvrdí Johnson

Evropa

Čísla teď hovoří poměrně jasnou řečí. Podle britské Národní zdravotní služby už bylo vyočkováno přes 50 milionů dávek (v Británii žije necelých 67 milionů lidí), zhruba 15 milionů obyvatel už má očkování ukončené. Především se ale Britům podařilo kompletně naočkovat všechny rizikové skupiny.

V přepočtu na 100 jedinců prošlo v Británii vakcinací 91 lidí. O tomto čísle si zatím mohou země EU nechat zdát, byť i tady se očkování v posledních dnech začíná rychle rozjíždět.

Reklama

Výběr článků

Načítám