Hlavní obsah

Babiš: Očkovací vakcíny chybí, protože EU zaspala

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti koronaviru se v České republice na rozdíl od Izraele nebo Británie rozbíhá pomalu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) za nedostatkem vakcín stojí zpožděný schvalovací proces Evropské komise, na niž je Česko coby unijní země odkázáno. Babiš to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pane premiére, proč vázne očkování v České republice, když třeba v Izraeli, který byl na jaře naším vzorem, je proočkováno přes milion lidí? V Británii také běží vakcinace rychleji. Není rozhodnutí dát se cestou společného nákupu vakcíny pod hlavičkou EU spíše brzdou?

Ano, je. Ale představte si, že by 27 států EU začalo teď nakupovat a předhánět se. Věřili jsme tomu, že když jsme věc předfinancovali a vložili do evropského fondu loni v listopadu 310 milionů korun, tak vakcínu dostaneme.

Když Izraelci údajně Pfizeru vakcínu přeplatili o sto procent, protože my platíme za jednu dávku kolem 12 eur, tak byli ve výhodě. A stejně jako USA re­agovali rychle.

Před očkováním proti covidu ani po něm by lidé neměli pít alkohol

Koronavirus

Proč tedy Evropská unie nereagovala stejně rychle?

Na to se budeme ptát Evropské komise. Už 10. prosince jsme se ptali na Evropské radě, když Británie začala 8. 12. očkovat, proč se neočkuje i v EU. Odpověď byla, že vakcína není schválená. Vyzývali jsme, aby to šlo rychleji. Bohužel bylo tam velké zpoždění.

Je nenormální, že vakcína Astra Zeneca, která byla zakoupená již v srpnu, ještě nebyla schválena. EK argumentuje, že nejsou kapacity, a my jako členské státy jsme odkázáni na ni.

Ale s některými vakcínami se již v jiných zemích očkuje, tak proč se to schvalování pro Evropu stále tak vleče?

To opravdu nevím, ptám se stejně. Ano, Izrael a Británie jedou, protože se rozhodují samostatně. My se na to můžeme jen dívat a čekat. To je špatně, Evropa musí jednat rychleji.

Jsme na očkování připraveni. V úterý zasedne vládní rada pro zdravotní rizika a představí se detailní očkovací strategie. V té se bude řešit situace nemocnic, kterým jsme dali péči o vše – pacienty, testy i očkování. Proto je třeba jim nějak odlehčit, potřebujeme zapojit praktické lékaře, připravit rezervační systém. Komunikujeme s kraji.

Francie čelí kritice za pomalé očkování. Takto by trvalo 3000 let, zlobí se odborníci

Koronavirus

Většina hejtmanů ale tvrdí opak. Proto si začali dělat vlastní vakcinační strategie, protože tu státní stále neznají.

Nemohou chystat vlastní strategii. Musíme se domluvit, protože vakcínu nemají. Tu kupuje stát. Státní strategie už se projednávala dvakrát. Chtěl jsem, aby byla známa již před příchodem vakcíny. Ministerstvo ale muselo řešit jiné věci, třeba nouzové stavy.

Do šestého ledna se všechny vakcíny, které přišly, zaočkují. A od sedmého bude každý čtvrtek chodit vakcína od Pfizeru. Během ledna to bude 326 625 dávek při pěti dávkách z jedné lahvičky. Tím, že jsme schválili použití šesté dávky z jedné lahvičky, tak se počet naočkovaných ještě zvýší. To jsme schválili právě podle vzoru Izraele a USA. Proč to neudělá Evropa, nevím.

Jihočeský kraj chystá „vysokoprůtoková” vakcinační centra

Domácí

Počítá státní strategie třeba s vysokoprůchodnými vakcinačními centry, jak je doporučuje jihočeský hejtman a lékař Martin Kuba?

S jeho návrhem souhlasím. O tom bude debata.

Kolik lidí již bylo očkováno? Váš poradce Roman Prymula uvádí 15 tisíc.

V této chvíli nevím. Nemocnice si musí zvyknout každý večer nahlásit čísla do příslušného systému. Musí rychle očkovat, protože mají úkol do 6. ledna včetně všechno, co dostaly, zaočkovat, aby měly prázdné mrazáky. Když to udělají a využijí možnosti vytáhnout z lahvičky šestou dávku, tak do středy mohou naočkovat až 33 tisíc lidí.

Budete schopni uspokojit všechny zájemce čekající na očkování?

Samozřejmě. To není o tom, jestli jsme schopni, ale zkrátka to musíme zvládnout.

Budou muset mít lidé před očkováním negativní test na covid? U jiných očkování je zdraví podmínkou.

Ne. Pokud vím, tak v tomto případě to nevadí. Očkovaný může být i pozitivní člověk.

Britové už očkují vakcínou AstraZeneca, EU ji schválí nejdřív v únoru

Evropa

Budou moci očkovaní lidé posléze odložit roušku?

To není otázka na mě, ale na pana ministra Blatného. Podle mě záleží na psychologickém efektu. Jsem očkovaný, ale stále nosím respirátor. Zatím vše o nemoci neznáme.

Jedna lékařka tvrdí, že kdo překonal covid, tak bude mít protilátky na rok. Nevíme, jestli očkování pomůže na rok nebo na déle. Tato poznání nás teprve čekají. Pokud překonáme pandemii a covid tu zůstane jako chřipka, proti které se každý rok očkuje, tak se budeme každý rok možná očkovat i proti covidu. Takže dál platí pravidla – ruce, roušky, rozestupy.

Zveřejnil jste, že od 1. února se budou moci zájemci o očkování hlásit do registru. Kdy dostane vakcínu první občan z tohoto seznamu?

První skupina – lékaři, zdravotní sestry, domovy seniorů –, to je téměř půl milionu lidí. Ty budeme i přeočkovávat během ledna a února. Potom počítač v rámci rezervačního systému podle údajů, které do něj budou vkládány, tedy údajů o zdravotním stavu, věku a profesi, určí každému termín.

Počítá se s tím, že se najdou koumáci, kteří budou do systému vkládat i nepravdivé údaje, které mu zajistí bližší termín?

Ty údaje se budou muset ověřovat.

Miloš Zeman se nechá naočkovat ještě v lednu

Domácí

Kdy bude podle vás naočkován každý, kdo projeví zájem?

Nějakou lehčí otázku tam nemáte? Podle našich údajů se chce nechat očkovat 40 procent občanů. Ale pro tolik nemáme dosud vakcínu, protože čekáme, až ji dodá Evropa. A musíme také počítat s tím, že se nechají přesvědčit i ti, kdo dnes očkování odmítají.

Myslíte, že je přesvědčí záběry, jak se necháváte očkovat vy nebo ministr zdravotnictví? Neměla už začít slibovaná kampaň, na kterou jsou miliony korun?

Neměla. Nemohu lákat na vakcínu, když jí nemám dost. Já se nechal očkovat, abych šel příkladem, když jsem viděl ty fake news, které se kolem vakcinace objevily.

To je těžké, kdybych nešel, tak by se ptali, proč jsem nešel, když se už nechali očkovat Biden i Netanjahu. Když jsem šel, tak mě někteří kritizují. V televizi jedna paní řekla, že se nechá možná očkovat, když to udělám já. Zkrátka u někoho to vyvolalo plus, u jiného minus.

Reklama

Výběr článků

Načítám