Hlavní obsah

Miloš Zeman se nechá naočkovat ještě v lednu

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se proti covidu-19 nechá naočkovat ve druhé polovině ledna v rámci lékařské prohlídky. Řekl to po obědě s hlavou státu premiér Andrej Babiš.

Záznam: Vyjádření premiéra Andreje Babiše po novoročním obědě u prezidenta Miloše ZemanaVideo: ČTK

 
Článek

Podle Babiše se Zeman nechá naočkovat vakcínou, která bude k dispozici a nebude si vybírat. V Česku se nyní očkuje pouze preparátem firem Pfizer BioNTech, jíž se musí podat dvě dávky.

Zeman před časem řekl, že si počká na vakcínu, u níž se podává jedna dávka. Takovou vyvíjí pouze jedna firma a zatím nebyla schválena.

Zeman vyzval lidi, aby se očkovali proti covidu-19

Domácí

Česko očkuje od konce prosince, kdy dostalo prvních 9750 dávek. Posléze obdrželo další, 19 500 vakcín dorazilo 30. prosince.

Vakcínu dostávají zdravotníci, kteří pracují na covid odděleních a pak rizikoví pacienti, například lidé po transplantaci plic.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš před servírováním oběda.

Babiš v neděli v CNN Prima News řekl, že od 15. ledna se mohou k očkování registrovat lidé nad 80 let věku, od 1. února pak všichni bez rozdílu. Při registraci ovšem musí uvést věk a popsat svůj zdravotní stav. Systém to následně vyhodnotí a přidělí termín. Přednost budou dostávat lidé s nemocemi, o nichž je známo, že průběh nemoci zhoršují, například lidé s cukrovkou - a to i když budou mladší než zájemci bez cukrovky.

Dalším kritériem bude zaměstnání v oblasti integrovaného záchranného systému, v kritické infrastruktuře, zdravotnictví či v sociální oblasti. Děti do 15 let se neočkují.

Podrobnosti o systému, jak bude fungovat a jak se budou kritéria určovat, má podle Babiše sdělit ministr zdraviotnictví Jan Blatný příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám