Hlavní obsah

Americký zdravotní institut přiznal financování riskantních výzkumů ve Wu-chanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spekulace, zda je koronavirus cíleně vyrobenou biozbraní, naberou kvůli poslední zprávě amerického Národního institutu pro zdraví (NIH) na síle. Ten přiznal, že ve spolupráci s Wuchanským virologickým institutem financoval v Číně výzkum zaměřený na prevenci propuknutí nově se objevujících nemocí.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Očkování v St. Petersburgu na Floridě

Článek

Ještě letos v červenci přitom podobné otázce ze strany senátora Randa Paula čelil v Kongresu lékař a hlavní zdravotnický poradce Bílého domu Anthony Fauci.

Na dotaz, zda Spojené státy někdy financovaly riskantní koronavirové výzkumy ve Wu-chanu, jednoznačně odpověděl: „Vadí mi lež, kterou tady propagujete.”

Fauci tehdy ale neměl a ani nemohl mít informace, které NIH ve středu poslala ve zprávě sněmovnímu výboru pro energetiku a obchod.

Bidenova šikana. Texaský guvernér zakázal vyžadovat očkování proti covidu-19

Amerika

Ten zmiňuje dva fakty.

Zaprvé: newyorská nezisková organizace EcoHealth Alliance v letech 2018 až 2019 využila genomu netopýrů a skutečně „vylepšila“ koronavirus v rámci výzkumu, který NIH financovala ve spolupráci s Wuchanským virologickým institutem.

A zadruhé: EcoHealth Alliance porušila grantové podmínky, které stanoví, že musí nahlásit, pokud její výzkum desetinásobně zvýší virový růst patogenu.

Americká firma Merck požádala o schválení léku proti covidu

Zahraniční

Nutno ovšem dodat, že ve stejné zprávě se NIH zmiňuje také o tom, že tento vylepšený koronavirus se nestal a ani nemohl stát virem SARS-CoV-2, který způsobil celosvětovou pandemii.

Dokládá to výzkumy a analýzami, které sněmovnímu výboru společně se zprávou odeslal.

Foto: Reuters

Hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta Anthony Fauci

V té se uvádí, že mezi virem, který EcoHealth zkoumala, a tím, který způsobil globální pandemii, jsou značné genetické rozdíly.

„Chceme výzkum EcoHealth uvést na pravou míru, ale jakákoli tvrzení, že jejich činnost mohla způsobit pandemii viru SARS-CoV-2, je prokazatelně falešná,“ uvedl šéf NIH Francis Collins.

Dvouleté zpoždění

Informace ve zprávě zaslané sněmovnímu výboru ale NIH označila za „neočekávaný výsledek“.

„Je to jen další kapitola smutného příběhu o nedostatečném dohledu, ignorování rizik a necitlivosti vůči důležitosti transparentnosti. Je obtížné pochopit, proč NIH a EcoHealth dosud nevysvětlily několik nesrovnalostí při informování o tomto grantu,“ řekl sanfordský mikrobiolog David Relman.

V USA se soudí rodiče kvůli očkování proti koronaviru

Amerika

Závěrečnou zprávu mohla totiž NIH sepsat až poté, co EcoHealth doručila výsledky výzkumu v srpnu letošního roku, ačkoli tak měla učinit přibližně o dva roky dříve.

I proto mluvčí NIH pro sever Vanity Fair potvrdil, že byl Fauci před Kongresem skutečně pravdomluvný, neboť o těchto informacích tehdy nemohl vědět.

„Víme, že EcoHealth porušila podmínky svého grantu. NIH to přiznala, na druhou stranu ale bere na vědomí slova porušovatele o tom, že EcoHealth je plně zodpovědná za svůj výzkum a nemá s touto pandemií nic společného. Tyto dokumenty jsou jen prvním krokem k obnovení důvěry veřejnosti v NIH. Ohledně jakéhokoli výzkumu v Číně by měla být plně transparentní. Dluží to všem Američanům,“ stojí ve vyjádření republikánů zasedajících v komisi pro energetiku a obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám