Hlavní obsah

Americký zdravotní institut přiznal financování riskantních výzkumů ve Wu-chanu

Washington

Spekulace, zda je koronavirus cíleně vyrobenou biozbraní, naberou kvůli poslední zprávě amerického Národního institutu pro zdraví (NIH) na síle. Ten přiznal, že ve spolupráci s Wuchanským virologickým institutem financoval v Číně výzkum zaměřený na prevenci propuknutí nově se objevujících nemocí.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Očkování v St. Petersburgu na Floridě

Článek

Ještě letos v červenci přitom podobné otázce ze strany senátora Randa Paula čelil v Kongresu lékař a hlavní zdravotnický poradce Bílého domu Anthony Fauci.

Na dotaz, zda Spojené státy někdy financovaly riskantní koronavirové výzkumy ve Wu-chanu, jednoznačně odpověděl: „Vadí mi lež, kterou tady propagujete.”

Fauci tehdy ale neměl a ani nemohl mít informace, které NIH ve středu poslala ve zprávě sněmovnímu výboru pro energetiku a obchod.

Bidenova šikana. Texaský guvernér zakázal vyžadovat očkování proti covidu-19

Amerika

Ten zmiňuje dva fakty.

Zaprvé: newyorská nezisková organizace EcoHealth Alliance v letech 2018 až 2019 využila genomu netopýrů a skutečně „vylepšila“ koronavirus v rámci výzkumu, který NIH financovala ve spolupráci s Wuchanským virologickým institutem.

A zadruhé: EcoHealth Alliance porušila grantové podmínky, které stanoví, že musí nahlásit, pokud její výzkum desetinásobně zvýší virový růst patogenu.

Americká firma Merck požádala o schválení léku proti covidu

Zahraniční

Nutno ovšem dodat, že ve stejné zprávě se NIH zmiňuje také o tom, že tento vylepšený koronavirus se nestal a ani nemohl stát virem SARS-CoV-2, který způsobil celosvětovou pandemii.

Dokládá to výzkumy a analýzami, které sněmovnímu výboru společně se zprávou odeslal.

Foto: Reuters

Hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta Anthony Fauci

V té se uvádí, že mezi virem, který EcoHealth zkoumala, a tím, který způsobil globální pandemii, jsou značné genetické rozdíly.

„Chceme výzkum EcoHealth uvést na pravou míru, ale jakákoli tvrzení, že jejich činnost mohla způsobit pandemii viru SARS-CoV-2, je prokazatelně falešná,“ uvedl šéf NIH Francis Collins.

Dvouleté zpoždění

Informace ve zprávě zaslané sněmovnímu výboru ale NIH označila za „neočekávaný výsledek“.

„Je to jen další kapitola smutného příběhu o nedostatečném dohledu, ignorování rizik a necitlivosti vůči důležitosti transparentnosti. Je obtížné pochopit, proč NIH a EcoHealth dosud nevysvětlily několik nesrovnalostí při informování o tomto grantu,“ řekl sanfordský mikrobiolog David Relman.

V USA se soudí rodiče kvůli očkování proti koronaviru

Amerika

Závěrečnou zprávu mohla totiž NIH sepsat až poté, co EcoHealth doručila výsledky výzkumu v srpnu letošního roku, ačkoli tak měla učinit přibližně o dva roky dříve.

I proto mluvčí NIH pro sever Vanity Fair potvrdil, že byl Fauci před Kongresem skutečně pravdomluvný, neboť o těchto informacích tehdy nemohl vědět.

„Víme, že EcoHealth porušila podmínky svého grantu. NIH to přiznala, na druhou stranu ale bere na vědomí slova porušovatele o tom, že EcoHealth je plně zodpovědná za svůj výzkum a nemá s touto pandemií nic společného. Tyto dokumenty jsou jen prvním krokem k obnovení důvěry veřejnosti v NIH. Ohledně jakéhokoli výzkumu v Číně by měla být plně transparentní. Dluží to všem Američanům,“ stojí ve vyjádření republikánů zasedajících v komisi pro energetiku a obchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám