Hlavní obsah

ZONER software je jedničkou v zabezpečení .cz domén DNSSECem

Novinky, ZONER software, a.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ZONER software, a.s. je jedničkou v používání zabezpečení DNSSEC v rámci svého projektu CZECHIA.CZ. „Stali jsme se tak prvním registrátorem, který má 100 % .cz domén na svých DNS zabezpečeno technologií DNSSEC,“ uvádí Milan Behro, CEO společnosti.

Foto: ZONER software, a.s.

DNSSEC je technologie zvyšující bezpečnost doménových jmen

Článek

Proč vyžadovat doménu s DNSSEC zabezpečením?

Systém DNS funguje jako překladač jmenných názvů webových adres na číselné IP adresy. To znamená, že uživatel zadává do webového prohlížeče konkrétní adresu webu, která je obratem na pozadí překládána DNS serverem na číselnou hodnotu. Pokud není DNS server zabezpečen, je právě tento překlad potenciálním bezpečnostním rizikem. Útočník napadne DNS server, se snahou vrátit uživateli podvrženou IP adresu, aniž by uživatel poznal, že byl oklamán.

Systém DNS funguje jako překladač jmenných názvů webových adres na číselné IP adresy. To znamená, že uživatel zadává do webového prohlížeče konkrétní adresu webu, která je obratem na pozadí překládána DNS serverem na číselnou hodnotu. Pokud není DNS server zabezpečen, je právě tento překlad potenciálním bezpečnostním rizikem. Útočník napadne DNS server, se snahou vrátit uživateli podvrženou IP adresu, aniž by uživatel poznal, že byl oklamán. Aby byli návštěvníci, ale i držitelé .cz domén ochráněni před těmito podvrhy, zavedlo sdružení CZ.NIC, které je správcem registru domény .cz, bezpečnostní technologii zvanou DNSSEC.

Technologie DNSSEC rozšiřuje systém DNS o digitální podpis pro každou doménu, tím tento překlad chrání před přesměrováním na falešnou adresu a zvyšuje tak bezpečnost doménových jmen.

Je třeba volit bezpečného poskytovatele.

Akreditovaný registrátor ZONER software nejenže DNSSEC podporuje, ale rovněž dbá na to, aby všechny jeho domény byly 100% podepsané. Pokud si objednáte či převedete vaši .cz doménu pod CZECHIA.CZ, máte záruku, že bude vždy provozována se zabezpečením DNSSEC. Proč tento registrátor striktně trvá na tom, aby byly všechny jeho domény podepsané, na to odpovídá Milan Behro takto „Je to silný signál našim i budoucím zákazníkům, že jsou jejich domény v rukou profesionálů hledících na jejich bezpečnost. V oblasti internetové bezpečnosti jsme lídry, proto právě my sami musíme našim zákazníkům stanovat bezpečností hranice. DNSSEC nesmí být otázka volby, je to dnes nutnost.“

DNS servery poskytovatele CZECHIA.CZ používají nejbezpečnější algoritmus pro šifrování dat v DNS využívající eliptických křivek (ECDSA). „Byli jsme prvním velkým registrátorem, který v České republice implementoval DNSSEC pomocí eliptických křivek. Můžeme tedy říci, že jsme naučili Česko používat tento algoritmus,“ dodává Behro.

Foto: ZONER software, a.s.

Zvyšte zabezpečení své domény se ZONER software

Jak dále zvýšit zabezpečení a důvěryhodnost .cz domény?

Vedle ochrany domény pomocí DNSSECu je dnes další samozřejmostí využití SSL/TLS certifikátu. Ten efektivně zabezpečuje šifrované spojení mezi uživatelem webu a webovým serverem. Rovněž může zásadně zvýšit důvěryhodnost vaší domény tím, že ověří jméno vaší společnosti, které návštěvník webu uvidí přímo u názvu vašeho doménového jména. SSLmarket.cz, rovněž ze skupiny ZONER software, je největším poskytovatelem komerčních certifikátů v Česku a patří také mezi největší v Evropě. Nabízí elektronické certifikáty od nejdůvěryhodnějších certifikačních autorit světa. V současné době má ve svém portfoliu také kvalifikované webové certifikáty, které jsou v souladu s nařízením eIDAS.

Výběr článků

Načítám