Hlavní obsah

Wood Seeds investuje do jednoho z největších dřevozpracujících závodů v ČR

Udělejte si recenzi sami o našem přístupu a podnikání. Lesnická společnost Wood Seeds odstartovala plánovanou výstavbu nového dřevozpracovatelského závodu v Břasích na Plzeňsku za 225 milionů korun. Závod má být zaměřen na produkci vysoce kvalitního řeziva, především pro nábytkářskou výrobu. Do plného provozu najede už na podzim příštího roku.

Foto: Wood Seeds

Vizualizace nového dřevozpracujícího závodu Wood Seeds v Břasích

Článek

Díky významné míře automatizace bude dřevozpracovatelský závod Břasy patřit mezi nejmodernější provozy svého druhu v České republice. Zaměřit se má především na zpracování tvrdého dřeva jak z vlastní produkce firmy, tak od nasmlouvaných externích dodavatelů. Právě od nich už v letošním roce zpracuje první dřevo v objemu zhruba 100 milionů korun. Po plném uvedení do provozu bude závod v třísměnném provozu schopen zpracovat až 20 000 metrů krychlových dřeva ročně.

Foto: Wood Seeds

Část výrobní linky z Dřevostroj-Čkyně, která se pro nás v současné době vyrábí.

Jádrem technologie závodu je kompletní výrobní linka na zpracování listnaté dřevní hmoty od českého výrobce Dřevostroj Čkyně v hodnotě 48 miliónů korun s předsunutou odkorňovací linkou Baljer-Zembrod za více jak 4 miliony Kč. Ty doplní velkokapacitní sušárna, pilnice s dvěma pásovými pilami a další technologie, včetně skladových hal. V rámci závodu pak vzniknou až dvě desítky nových pracovních míst, především v oblasti řízení a údržby, nebo pomocné mechanizace. Samotná výrobní linka totiž bude, díky automatizaci, prakticky bezobslužná.

Foto: Wood Seeds

Úprava ploch v areálu Břasy pro výstavbu sušících a skladovacích hal

V současné době v areálu již odstartovala příprava terénu na zakládání jednotlivých staveb a souběžně probíhá i rekonstrukce stávajících hal. Na ni postupně na podzim naváže výstavba sušárny a skladů. Stavební část bude dokončena na jaře 2023 a po ní bude následovat instalace jednotlivých technologií, které jsou v současné době již také ve výrobě. V plném zkušební provozu pak bude závod už v září 2023.

Foto: Wood Seeds

Budování inženýrských sítí v areálu

Při projektu Zpracovatelského závodu Břasy ale Wood Seeds neopomenuli ani ekologické aspekty. Celý provoz bude vybaven systémem komplexního zpracování výrobního odpadu. Ten má částečně sloužit jako surovina pro výrobu pelet, zbytek pak pro výrobu tepla, využitelného i při samotném sušení dřeva. To by mělo výrazně snížit energetickou náročnost celého provozu a tím významně přispět i k jeho lepší ekonomice. Ačkoliv se tak závod zařadí mezi nejmodernější svého druhu u nás, většina jeho produkce pro domácí trh určena není. Zamíří do Holandska a dalších států západní Evropy s nábytkářskou tradicí.

Více o nás a našich projektech se dozvíte na našich stránkách: www.woodseeds.com.

Foto: Wood Seeds

Srovnávání terénu pozemku

Výběr článků

Načítám