Hlavní obsah

Vyčkávat v současné situaci nemá smysl, myslí si expert na reality

Novinky, Skanska Reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Domnívám se, že vyčkávat v současné situaci nemá smysl,“ říká Lukáš Maděra, ředitel zákaznického centra Skanska Reality. Vezmeme-li v úvahu délku povolovacích procesů, rostoucí stavební náklady a silnou poptávku nemyslím, že v nejbližších letech zaznamenáme pokles cen nemovitostí.

Foto: Skanska Reality

Za současné ceny očekává klient vysokou kvalitu. Projekt Čertův vršek od Skanska

Článek

Jak chce bydlet dnešní Pražan?

Požadavky těch, kteří dnes v Praze hledají své bydlení, se liší především podle účelu, za jakým je nemovitost pořizována. Jiné nároky má zájemce, který pořizuje vlastní bydlení a ten, kdo chce investovat do nemovitosti k pronájmu. Čtyřčlenná rodina s malými dětmi má zcela odlišné potřeby od páru, který hledá své první bydlení, nebo naopak od seniorů – ti se často stěhují z většího bytu či rodinného domu do bytu menších dispozic.

Tradičně největší poptávka je po bytech 2+kk, a to především proto, že na ně klienti finančně dosáhnou. Poptávka je i po velkých bytech, kde za současné tržní ceny klient očekává vysokou kvalitu v bytě, domě, a navíc i atraktivně provedené společné a venkovní prostory. Stále častěji řešíme i nadstandardní požadavky, jako je klimatizace, sauna či vířivka.

Jaká je prognóza bydlení do budoucna?

Jisté je, že příliv obyvatel do metropole bude i nadále pokračovat a lidé budou muset někde bydlet. Nejasná legislativa a vysoké stavební náklady enormně prodražují výstavbu nových bytů, a ty se tak i díky zhoršeným podmínkám pro poskytování hypoték stávají pro mnoho zájemců nedosažitelnými. Pokud chceme zajistit kvalitní a dlouhodobě udržitelný rozvoj Prahy, musíme připravovat nové projekty dostatečně vizionářsky, aby se trefily do očekávání a finančních možností budoucích klientů. To je samozřejmě při délce povolovacích procesů, které u bytových domů trvají v průměru 8-10 let, velmi složitá disciplína.

Už teď však pracujeme na nových formátech bydlení – v blízké budoucnosti na trh přineseme zajímavý koncept dostupného bydlení pro mladé rodiny, zajímá nás formát co-living, tedy kombinace privátních a sdílených částí domu, okrajově pak i nájemní bydlení, byty pro studenty a seniory.

Jaké další inovace se ve vývoji rezidenčních projektů odehrávají?

Kromě fenoménu digitalizace je tématem číslo jedna udržitelnost. Nová výstavba je zátěží pro životní prostředí, ale lze k ní přistoupit i šetrněji. Své projekty proto plánujeme dle mezinárodní metodiky udržitelného stavění BREEAM. Naše budovy prověřuje třetí nezávislá strana, která hodnotí rezidenční projekty z pohledu environmentálního, sociálního a ekonomického. Vše je pod přísným dohledem – od způsobu řízení stavby, úspory energie, hospodaření s vodou, požadavky na kvalitu vnitřního prostředí (zdraví a tepelné pohody), znečištění okolí vlivem provozu budovy, dopravy uživatelů do budovy, použití stavebních materiálů, až po nakládání s odpady a mnoho dalšího. Po dokončení stavby proběhne kontrola a teprve po ní se vydává certifikát. Náš projekt Botanica K získal jako první u nás vysoké hodnocení BREEAM Excellent.

Výběr článků

Načítám