Hlavní obsah

Vychází životopis Volodymyra Zelenského – Ukrajina v krvi

Novinky, Volodymyr Zelensky

Herec, podnikatel, muž kompromisů, státník. Rozdíl mezi tím, kým mohl být, a tím, kým se stal, vypovídá o cestě, již na své pouti urazil. Jeho příběh je i příběhem jeho země, Ukrajiny, a jejího lidu. Vyprávět jej znamená popsat fascinující vzestup a proměnu klauna, který byl vynesen do role prezidenta a musel se proměnit ve vojenského velitele.

Foto: Autorem knihy Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelensky L’Ukraine dans le sang

Článek

K pochopení tohoto příběhu je třeba si vyslechnout učitelku ze školy v průmyslovém městě Kryvyj Rih na jihovýchodě Ukrajiny, kde Volodymyr vyrůstal, dále kamarády a spolupracovníky z jeho produkční společnosti Kvartal 95, ale i poslance jeho strany i opozice, politology, historiky, vědce, novináře… Opomenout ale nelze ani jeho temnější stránky: nejasný vztah k oligarchovi Ihoru Kolomojskému, který vyšel najevo kvůli úniku Pandora Papers, dále nezřetelný vztah, který záměrně udržoval mezi sebou jako skutečným prezidentským kandidátem a postavou, kterou ztvárnil v seriálu Služebník lidu, jeho populistický způsob vládnutí… Až do 24. února 2022, dne ruské invaze, kdy Volodymyr Zelenskyj vstoupil do historie a hraje svou životní roli, kterou mu přidělil Vladimir Putin.

Z Charlieho Chaplina se stal Churchillem…

„Říká velmi podstatné věci velmi jednoduchými slovy. V tom spočívá jeho dar komunikace, která nachází odezvu nejprve u jeho vlastního lidu a posléze dobývá srdce i mysl lidi daleko za hranicemi jeho země.

„Říká velmi podstatné věci velmi jednoduchými slovy. V tom spočívá jeho dar komunikace, která nachází odezvu nejprve u jeho vlastního lidu a posléze dobývá srdce i mysl lidi daleko za hranicemi jeho země. Lidstvo vždy žíznilo po hrdinských příbězích, vždy potřebovalo mýty a společné tužby. Zelenskyj se co nejvíc ukazuje, místo aby se schovával, zůstává důstojný, místo aby se zhroutil, diva se smrti zpříma do očí, místo aby se k ní otočil zády, a tím vším ztělesňuje určitou představu statečnosti. Tim, co říká, i svým postojem nás nutí přemýšlet o naši vlastni ochotě obětovat se. Staví nás před hypotetickou otázku, kterou si možná jednoho dne budeme nuceni položit: „Co bych dělal já na jeho místě?

„Říká velmi podstatné věci velmi jednoduchými slovy. V tom spočívá jeho dar komunikace, která nachází odezvu nejprve u jeho vlastního lidu a posléze dobývá srdce i mysl lidi daleko za hranicemi jeho země. Lidstvo vždy žíznilo po hrdinských příbězích, vždy potřebovalo mýty a společné tužby. Zelenskyj se co nejvíc ukazuje, místo aby se schovával, zůstává důstojný, místo aby se zhroutil, diva se smrti zpříma do očí, místo aby se k ní otočil zády, a tím vším ztělesňuje určitou představu statečnosti. Tim, co říká, i svým postojem nás nutí přemýšlet o naši vlastni ochotě obětovat se. Staví nás před hypotetickou otázku, kterou si možná jednoho dne budeme nuceni položit: „Co bych dělal já na jeho místě? Zelenskyj nemá rad válku, protože zná dějiny své země, která je mimo jine jednou z „krvavých zemi“, již prošly mnohé mezinárodni střety. Ty jen na samotné Ukrajině staly ve 20. století život milionů lidi. Tato obrovská bolest je vepsaná v prezidentově rodinné paměti...

Ve svém inauguračním projevu prohlásil: ,Nechci, aby ve vašich kancelářích visely moje obrazy. Prezident není ikona, není modla ani portrét. Raději si tam pověste fotografie svých dětí a před každým rozhodnutím se na ně podívejte.´ Odmítat zbožňování, a přitom pracovat na své popularitě je stabilním rysem tohoto muže s oslnivou životni drahou, který se postavil čelem vůči očekáváním, ale hlavně vůči předsudkům. Zelenskému trvala přeměna na lídra mezinárodního významu jen několik málo hodin.“

Poznejte Volodymyra Zelenského jako originálního člověka mnoha tváří: umělce, vzorného rodiče, a hlavně prezidenta s nesmírným charismatem a odhodláním se nikdy nevzdat. Během posledních měsíců se stal hrdinou západního světa. Tato kniha nabízí pohled na netradiční vzestup vrcholného politika, který už dnes vstoupil do dějin.

Výběr článků

Načítám