Hlavní obsah

Víte, jak si nejlépe prověřit minulost auta?

Novinky, Cebia

Chcete si koupit ojeté auto a chcete znát celou jeho minulost? Zda a jak bylo havarované, jestli nemá stočený tachometr, jak bylo servisované či pro jakou zemi bylo skutečně vyrobené? Pak si přečtěte, jak na to, co všechno se můžete o autě dozvědět a proč se prověření minulosti auta vyplatí.

Nenechte se podvést

Článek

Pořízení ojetého auta je pro většinu lidí velkou finanční investicí, potažmo nákladem. Prověřit si, co vlastně kupujete, je v dnešní době prakticky nezbytnost. Podvodů s ojetinami přibývá i v důsledku pandemie koronaviru a pokud se nechcete v budoucnu dozvědět, že má auto ve skutečnosti najeto o 100 000 km více, nebo že bylo havarované a vy jste o tom nevěděli, je jeho prověření před podepsáním kupní smlouvy nutností. Navíc pokud zjistíte nesrovnalosti, které pro vás nebudou klíčové, můžete zkusit s prodejcem domluvit snížení kupní ceny. Pamatujte ale, že prověřovat se vyplatí jen tam, kde je nejvíce informací.

U Cebia odhalíte havárie, stočený tachometr i zemi původu

Prověřujte tam, kde je nejvíce informací

Největší databází informací o ojetých autech je v evropském regionu AUTOTRACER, který provozuje společnost Cebia online na svých webových stránkách www.cebia.cz. Ta pomáhá lidem bojovat proti nekalým praktikám letos už 30. rokem a i údaje v této databázi sahají až do počátku devadesátých let. Aktuálně je v ní k dispozici zhruba 1,3 miliardy dat o autech s českým i zahraničním původem. Data do tohoto systému poskytují české i zahraniční pojišťovny, autorizované i neautorizované servisy a pneuservisy, výrobci a importéři vozidel, prodejci a autobazary, finanční a leasingové instituce, policie, české i zahraniční inzertní a aukční portály, STK a řada dalších subjektů. Výsledek prověření máte z pohodlí domova do několika minut.

U Cebia odhalíte havárie, stočený tachometr i zemi původu  

Vyhněte se podvodným taktikám, které by vás mohou přijít draho

Díky obrovskému množství dat se můžete dozvědět, zda nemá auto stočený tachometr, zda nebylo havarované a případně jak a jak vysoká vznikla finanční škoda, jak bylo servisované, jaký je skutečný rok jeho výroby, zda není evidované jako odcizené či zda není zatížené leasingem nebo spotřebitelským úvěrem, pro jakou zemi bylo vyrobené, jak a za kolik bylo v minulosti inzerované či jaká je jeho skutečná výbava dle výrobce. Vidět můžete i jeho fotografie z inzerce či havárie a dostanete také jednoduchý návod na to, jak zkontrolovat, že vozidlo nebylo nelegálně předělané, tj. například svařené ze dvou havarovaných vozidel.

Pozor na zatajené havárie!

O tom, proč si vozidlo před koupí prověřit, hovoří jasně tyto aktuální statistiky z analýz desítek tisíc ojetých vozidel:

·       každé třetí ojeté auto má stočený tachometr – průměrné zbytečné výdaje pro kupujícího dosahují 40 % ceny vozu (20 % navýšení kupní ceny, 20 % neočekávané náklady v budoucnu), tj. průměrně drahé vozidlo v ceně 250 000 Kč přeplatíte o 50 000 Kč a dalších 50 000 Kč zaplatíte v následujících letech za neočekávanou údržbu

·       99,5 % ojetých aut se na velkých inzertních portálech prodávají jako nehavarované – přeplacení vozidla i v řádech stovek tisíc korun, vysoká pravděpodobnost snížení jeho bezpečnosti

·       21 % dovezených ojetých aut má zfalšovaný původ – auto z Německa má jinou hodnotu než auto například z Rumunska, nejvíce se falšuje německý a český původ. Vozy s falešným původem pocházejí někdy i z arabských zemí, Jihoafrické republiky, zemí střední Ameriky, Ukrajiny, balkánských zemí či Ruska

·       20 % dovezených ojetých aut je po velké havárii – opět přeplatíte vozidlo i o stovky tisíc korun, významné riziko snížení bezpečnosti vozidla

Kromě toho prodejci někdy uvádějí místo roku výroby rok uvedení do provozu, což může představovat rozdíl i několika let. Oblíbenou praktikou některých prodejců je také uvádění vyšší vybavenosti vozidla, aby ho učinili atraktivnějším, případně navýšili jeho cenu.

Každé třetí ojeté auto má stočený tachometr

Pokud se chcete všem těmto podvodným praktikám, které by vás mohli přijít pěkně draho, vyhnout, prověřte si historii auta na www.cebia.cz. Výsledek prověření máte k dispozici online z domova do několika minut.

Chcete vědět více?

O tom, s jakými podvodnými praktikami se můžete setkat včetně konkrétních příběhů s fotografiemi, se můžete dočíst ZDE.

Výběr článků

Načítám