Hlavní obsah

V pandemii covidu hodně lidí rychle přibývá na váze

Komerční článek

Při pandemii covidu hodně lidí pracuje z domova a málo se pohybuje. „Po letech stagnace to vypadá, že se opět zvedl počet lidí s nadváhou a obezitou,“ soudí obezitolog docent MUDr. Martin Matoulek ze III. interny l. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

Foto: Medtronic Czechia

Medtronic Czechia

Článek

Podle něho v obezitě ve srovnání národů Evropy jsme v první polovině. 

Podle něho v obezitě ve srovnání národů Evropy jsme v první polovině.  Zdůraznil, že kromě cukrovky, která je u obézních 6x častější než u štíhlé populace, je nejčastějším doprovodným onemocněním vysoký krevní tlak, který je 5x častější u lidí s obezitou než u lidí s normální hmotností. 

Mezi další onemocnění patří zvýšená hladina tuků v krvi, což vede k urychlení procesu aterosklerózy a dřívějšímu výskytu komplikací, jako je např. infarkt myokardu, cévní mozková příhoda apod. „Obezita s sebou přináší i vyšší riziko některých nádorových onemocnění, např. nádorů tlustého střeva, prsu a dělohy, ale i další,“ soudí docent.

Zmenšení žaludku 

Silně obézním pomůže bariatrická operace, tedy zmenšení žaludku. „V naší ambulanci jsou desítky pacientů přes 200 kg, někteří mezi 250 a 300. Bariatrické operace jsou jedinou dlouhodobě efektivní metodou léčby. Máme pacienty, kteří zredukují 20–50 kg ještě před operací a operace je pak často spíše prevence zpětného vzestupu hmotnosti. Bariatrické operace mají i metabolický efekt. Více než polovina pacientů s cukrovkou 2. typu ji ztratí na několik let. U pacientů s diagnózou do 5 let je to pak skoro 90 procent. Takže někdy indikujeme operace i u ne tak obézních pacientů, právě kvůli jejich metabolickému efektu,“ říká Matoulek. 

Jeho slova potvrzuje i doktorka Doležalová. „Po operaci se zpravidla výrazně zlepší diabetes, ale i krevní tlak a zvýšená hladina krevních tuků. Tato změna pak vede často k redukci množství léků, které nemocný musí užívat. I přes menší množství léků jsou výsledky daleko lepší. Mohli bychom říct, že po operaci dojde rychle ke zhubnutí a tělo potom začne lépe fungovat, aniž by vyžadovalo takové množství léků jako před operací.“ Nejvíce záleží na tom, jak dobře jsou výživová doporučení diabetikovi vysvětlena, soudí Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeutka VFN. O tom jaké jsou možnosti bariatrické operace informuje platforma Za lehčí život na svých webových stránkách: www.zalehcizivot.cz

ZalehčíživotVideo: Zalehčíživot

Operaci nově plně hradí pojišťovna 

„Bariatrické operace jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění v souladu s úhradovou vyhláškou, která stanoví úhradu všem indikovaným pojištěncům v roce 2021 bez omezení na počet případů,“ sdělil Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka. Pokud je pacient k operaci indikován, jsou tyto operace hrazeny plně bez doplatku pojištěncem. V minulých letech byly tyto operace rovněž hrazeny u indikovaných případů plně bez doplatku pojištěncem, úhrada však spadala do paušální úhrady nemocnice, která byla dle úhradových vyhlášek platných pro dané roky limitována objemem.

Výběr článků

Načítám