Hlavní obsah

Respirátory a roušky produkují až 30 tisíc tun odpadu měsíčně. Česká firma našla řešení

Novinky, nanorespi.cz

Spotřeba ochranných pomůcek v průběhu pandemie COVID-19 stoupla až o 1500 %. Respirátory a roušky jsou účinným a levným nástrojem pro zabránění šíření virů. Většina produktů na trhu je vyrobena z nerozložitelných plastů, které se v přírodě rozkládají desítky až stovky let. Česká společnost přichází s novým produktem komunitní Eko nano Respirouška®.

Foto: nanorespi.cz

Plně rozložitelný ekologická NANO Respiroušška® od firmy Nanorespi

Článek

Společnost NanoRespi ® přichází s revolučním produktem – EKO nano Respirouška® vyráběna v České republice. Můžete ji bez problémů vyhodit do kompostu, kde se rozloží.

Podle studie Prof. Mi Yan z Finské Lappeernrate University se každý den během pandemie COVID-19 vyprodukovalo v Evropě více než 1600 tun plastového odpadu jen z roušek a respirátorů – celkem tedy 584 miliard tun ročně. Pro představu, globálně se měsíčně použilo 210 miliard roušek a respirátorů. Pokud bychom roušky zařadili za sebe, obepnuly by celou Zemi kolem do kola. Z pohledu globálních emisí došlo ke zvýšení emisí CO2. Podle studie Prof. Klemeše z VUT Brno je odhadovaná uhlíková stopa jedné masky N95 (ekvivalent FFP2) 50 g ekvivalentu CO2, což dle propočtu tvoří až 10 000 tun CO2 měsíčně. Alarmující jsou i zjištění, že až 8 % odpadu končí v přírodě a dochází k obrovskému znečištění moří, oceánů, řek, ale i suchozemských ekosystémů na desítky let dopředu.

Vhledem k novým variantám viru SARS-CoV2 s rychlejším šířením je použití respirátorů a roušek nejjednodušší cestou pro zabránění masivního šíření viru. Ekologická stopa ochrany obyvatel je poměrně značná a vyžaduje naši pozornost.

Řešením je užití ekologičtějších systémů pro ochranu.

Příkladem mohou být nanovlákenné roušky a nano respirátory, které jsou vícenásobně použitelné. Nanovlákenné membrány neztrácí filtrační účinnost a je možné je opakovaně sterilizovat. Bohužel u většiny jiných produktů není doporučeno prodlužování životnosti po osmihodinovém použití.

Společnost NanoRespi® přichází se zcela revolučním produktem –rozložitelnou EKO nano Respirouška je vyráběna v České republice. Jedná se o produkt s nanovlákennou membránou, Eko nanoRespirouška ® je vyrobena z materiálů rostlinného původu a umožňuje rozložení v přírodě. „Eko Respirouška® přináší komfort tradičních nanorespirátorů, avšak bez negativního efektu na naši planetu“ říká Jitka Zvěřinová, spoluzakladatelka NanoRespi®

Foto: nanorespi.cz

Obal respirátoru je také plně rozložitelný

NanoRespi® přináší Eko Respiroušky® na trh ihned po vytvoření a otestování z důvodu, aby poskytla alternativu k neekologickým produktům a pomohla okamžitě snížit ekologickou stopu nošení roušek“ dodává Jitka Zvěřinová.

Výběr článků

Načítám