Hlavní obsah

Prodej bytu levou zadní. Co musíte vědět, než začnete?

Novinky, Maxima Reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej bytu je zvláštní disciplína. Většina lidí prodávat musí – kvůli rodině, penězům nebo stěhování. Zatímco jedni vším projdou hladce, jiné to stojí spoustu sil a starostí. Jak si dopředu pojistit, že se zařadíte mezi bezstarostné prodávající?

Foto: Maxima Reality

Spousta lidí si vyzkouší prodej bez realitky. My Češi to máme v krvi, chceme si všechno zařídit sami.

Článek

Prodej bytu je v mnoha situacích nevyhnutelný. Dědictví po babičce, vyrovnání po rozvodu, stěhování... Upřímně, málokdo si to užije. Opustit místo, kde jste toho hodně zažili, bývá těžké. Dá se to ale zvládnout s chladnou hlavou a bez zbytečných starostí.

Bez realitky? V krizi ne

Spousta lidí si vyzkouší prodej bez realitky. My Češi to máme v krvi, chceme si všechno zařídit sami. Ale stojí nás to často spoustu času. Jen si to představte – zájemci můžou vycouvat těsně před podpisem smlouvy, na poslední chvíli nezískají hypotéku. Ztratit můžete i půl roku. To už většině lidí dojde trpělivost a volají do realitky.

Amatérský prodej každopádně nezkoušejte během karantény. Je přece velká výhoda, když zájemce provede bytem někdo jiný. Není totiž na co čekat. Ceny bytů mají kvůli koronaviru začít klesat (podívejte se na předpovědi a doporučení od expertů na realitní trh). Pokud nechcete prodělat, musí se prodej zvládnout i v rouškách.

Podle čeho realitku vybírat?

Makléři nemají dobrou pověst. Navíc na webu vypadají všechny firmy stejně důvěryhodně. Takže jak si vybrat? Nejméně starostí máme, když se vracíme tam, kde to za nás už prověřil někdo jiný – táta, kolega nebo kamarádka. Třeba MAXIMA REALITY za 22 let provedla řadu rodin prodejem bytu v několika generacích. Navíc se drží jednoho pravidla: každý prodej řeší taky právník. Je to nesrovnatelně bezpečnější než svěřit všechno jednomu makléři.

Foto: Maxima Reality

Dobrá realitní kancelář vás sama bude pravidelně informovat o tom, jak prodej probíhá a kolik se ozvalo zájemců.

Jde pochopitelně i o peníze. Co je ještě slušná provize a co už je příliš? Obvykle si realitní kancelář řekne o 3–5 % z ceny. Ale existují i výjimky. V Maximě provizi platí kupující, což je model běžně fungující třeba v Brně, ale zatím málo běžný v Praze. Rozhodně je to lepší pocit, když víte, že dostanete na účet celou částku, na které se dopředu s makléřem domluvíte. Provize se pak řeší s kupujícími.

Kolik na prodeji vyděláte?

Jakmile máte vybranou realitku, můžete většinu starostí pustit z hlavy. Dobrá realitní kancelář vás sama bude pravidelně informovat o tom, jak prodej probíhá a kolik se ozvalo zájemců. Zbývá tedy poslední, ale klíčové rozhodnutí. Za kolik se byt prodá? Na začátku můžete mít o ceně úplně jiné představy než makléř. V rozhodování vám potom může pomoct bezplatná služba online odhad ceny.

Existují ale taky možnosti, jak cenu ještě navýšit během prodeje. Zajímavé výsledky přinášejí aukce, kdy zájemci přihazují k nabídkové ceně. Byt získá ten, kdo nabídne nejvíc. Třeba paní Plesarové to po rozvodu přineslo spoustu peněz navíc, jak popisuje v tomto videu.

Výběr článků

Načítám