Hlavní obsah

Podívejte se s námi do historie sušení prádla

Novinky, Procter & Gamble International Operation

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak sušili prádlo naši předkové? Otázku praní a následného sušení prádla řeší lidstvo takřka od nepaměti – tedy od doby, kdy se lidé začali oblékat. Jak prádlo pořádně vyčistit a ještě lépe - jak mu sušením dodat krásnou svěží vůni?

Foto: Mason Jones Unsplash.com

Inspirujme se tím, jak sušily prádlo naše babičky

Článek

To se postupem času stávalo hlavními starostmi při praní prádla. A protože předkové neměli k dispozici moderní technologie, museli se zamýšlet nad tím, jak „v ruce“ vyprat prádlo co nejefektivněji. Jak vývoj praní od metody doslova nazvatelné „ rukama nohama” dospěl až k chytrým pomocníkům i pracím prostředkům a avivážím?

Například nový Lenor Fresh Air Effect kombinuje tradiční standard maximální svěžesti a hebkosti s moderním koncentrovaným složením. Díky speciální technologii prádlo voní, jako by schlo venku v něžném vánku a na mírném sluníčku - přesně tak, jako ho sušili naši předkové. V současnosti však tuto možnost mnohdy nemáme, ať už kvůli nedostatku prostoru nebo znečištěnému vzduchu ve městech či kvůli špatnému počasí. Vydejte se s námi na cestu do historie honby za svěžím prádlem – představíme vám nejzásadnější vynálezy, které změnily svět.

Když se zamyslíme nad historií praní prádla, každý si vybaví Popelku peroucí ručně u zmrzlého potoka. A opravdu, takhle se pralo po dlouhá tisíciletí. O Egypťanech a Římanech se dokonce traduje, že prali prádlo šlapáním po špinavých oděvech ve velkých kádích plných vody! Revoluce nastala na konci 18. století, kdy vznikla valcha. V dnešní době si již úmorné praní na valše nedokážeme představit – trávit hodiny a hodiny úmornou prací, namísto užívání volného času s rodinou či přáteli. V současnosti nám stačí vhodit kapsli s pracím gelem, přilít oblíbenou aviváž, stisknout jediný knoflík a práce je hotová, často včetně usušení v sušičce.

Musíme předkům závidět svěžest prádla, které schlo venku?

Co se týče sušení, téměř od nepaměti lidé sušili prádlo venku. Venkovní sušení propůjčilo čerstvě vypranému prádlu svěží vůni a dotek mírného sluníčka. Kromě pozitiv však mělo venkovní sušení i četná negativa – prádlo moklo na dešti, za mrazivých dnů schlo nekonečně dlouho a často se také ušpinilo. Lidé tak začali sušit prádlo i v domácnostech. První sušička spatřila světlo světa v roce 1800, do běžného prodeje se však dostala až o téměř 140 let později - v roce 1938!

V dnešní době existuje mnoho variant sušení – venku na šňůře, doma na sušáku, v moderní sušičce či na balkoně. Velká část české populace však žije v bytech, kde nezbývá dostatek prostoru pro venkovní sušení většího množství prádla. Sušení na čerstvém vzduchu navíc komplikuje i městské znečištění, smog či zplodiny z továren – veškeré vynálezy, vychytávky a přesun obyvatelstva do měst nás vlastně připravily o svěží vůni prádla, které jako by zrovna doschlo venku! Značka Lenor proto vyvinula unikátní řadu koncentrovaných aviváží Fresh Air Effect, které vašemu prádlu propůjčí vůni, jako by schlo venku na čerstvém vzduchu, i když bude zrovna pršet nebo se vám velké prádlo na malý balkon nevejde a je potřeba ho sušit doma. Vybrat si můžete ze tří různých vůní – Pink Blossom, Fresh Wind a Summer Day. Díky Lenor Fresh Air Effect už nemusíme závidět našim předkům ten luxus svěže voňavého prádla přímo ze zahrady – Lenor prodchne naše oblečení čerstvým vánkem bez ohledu na počasí nebo podmínky, za kterých sušíme.

Foto: Lenor

S novou aviváží Lenor Fresh Air Effect prádlo voní, jako by schlo na čerstvém vzduchu

Výběr článků

Načítám