Hlavní obsah

Oldřich Blažíček v Galerii Kodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu děl Oldřicha Blažíčka pořádanou u příležitosti vydání umělcovy souborné monografie se soupisem díla můžete navštívit do pátku 11. října v pražské Galerii KODL.

Foto: Galerie Kodl

Monografie Oldřicha Blažíčka vychází ve dvou částech: Život a tvorba, Soupis díla.

Článek

Prodejní výstava Oldřicha Blažíčka je koncipována průřezově, zastoupena jsou malířova raná i pozdní díla v mnoha tematických polohách. Obrazy jsou často inspirovány autorovými vzpomínkami na dětství, reflektují veškeré malířovy rodinné i cestovatelské aktivity. Expozici v Galerii KODL je možné navštívit každý všední den. V rámci výstavy je také připravena série komentovaných prohlídek vždy v úterý a ve čtvrtek od 16 hodin.

Foto: Galerie Kodl

Oldřich Blažíček: Cikánský tábor

Návštěvníci si mohou prohlédnout krajiny české i slovenské ve všech ročních obdobích. Jarní, letní, podzimní a zimní náměty zachycující krajinu v její původní podobě mají kromě jiného značnou dokumentační hodnotu. Představí se také díla zobrazující chrámové interiéry (Při mši v katedrále sv. Víta nebo Vnitřek Strukievské cerkve v Jasině). Náměty dalších obrazů jsou inspirované každodenním životem – často se skupinou postav, např.: Rybolovy na rybníku Kaňov na Třeboňsku, Výlov Rožmberka nebo Neděle v Saldoboši. Portrétní tvorbu reprezentuje malířova Vlastní podobizna s viržinkem. Na výstavě jsou umístěny též fotografie z rodinného archivu autora. K náhledu je i přehled výběru literatury a výstavních katalogů o Blažíčkovi.

Foto: Galerie Kodl

Oldřich Blažíček: Dívka s kůzlátky

Monografie Oldřicha Blažíčka vychází ve spolupráci Galerie KODL a Nakladatelství Academia a je rozdělena na dvě části – Život a dílo, Soupis díla – o celkovém rozsahu 823 stran. Autorkami díla jsou PhDr. Naděžda Blažíčková-Horová (umělcova vnučka) a PhDr. Eliška Havlová z Galerie KODL.

Foto: Galerie Kodl

Oldřich Blažíček: Neděle v Saldoboši

První část přibližuje osudy malíře Oldřicha Blažíčka od narození přes studia na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, pražské Akademii, pedagogickou aktivitu na ČVUT, členství ve spolcích, převážně Jednotě umělců výtvarných, bohatou výstavní aktivitu, zahraniční cesty až po závěr života. Textová část je proložena citacemi z dobových pramenů a bohatým obrazovým a fotografickým materiálem. Druhá část představuje soupis díla umělce čítající 823 děl, doplněných 19 díly v dodatku a 234 nezvěstnými díly. Kniha je dvoudílná a oba svazky budou v jednom boxu. Publikace je k dostání v Galerii KODL a na e-shopu galerie.

Foto: Galerie Kodl

Oldřich Blažíček: Večer na terase u moře

Oldřich Blažíček patřil ke generaci, která se uplatnila se vznikem první republiky. Vyučil se nejprve malířem pokojů, v letech 1906 až 1909 studoval na střední Uměleckoprůmyslové škole u profesorů K. V. Maška, J. Preislera a J. Schikanedera, a v letech 1909 až 1912 navštěvoval pražskou Akademii, ateliér H. Schwaigera. Hodně cestoval, navštívil kupříkladu Itálii, Dalmácii, Rujanu, Bulharsko, Turecko, Rumunsko, Francii, Španělsko, Itálii a Norsko. Ve třicátých letech jezdil na Podkarpatskou Rus, nejčastěji do okolí Jasiny a na Slovensko, kde vznikla řada kostelních interiérů rustikálního i městského typu, například v Levoči, ve Spiši nebo v Kežmaroku. Převládaly ovšem krajinné záběry, zejména si oblíbil podhorské krajiny se zalesněnými pahorky pod Kráľovou hoľou, v okolí Vernáru a Polomky. Mimořádná schopnost zachytit interiéry architektur vynesla Blažíčkovi profesuru kreslení a malby na Vysoké škole architektury na ČVUT, kterou zastával v letech 1921 až 1939, 1931 působil i ve funkci děkana. Byl členem a dlouholetým předsedou Jednoty umělců výtvarných, krátce členem Spolku výtvarných umělců Mánes (1917–1925), od roku 1930 členem Sdružení výtvarných umělců moravských.

Foto: Galerie Kodl

Oldřich Blažíček: Vnitrek Strukievske cerkve v Jasine

Těžiště Blažíčkova významu je v zachycení české krajiny. Po celý život se neustále vracel na rodnou Vysočinu do okolí Rožné, často na Valašsko na Štramberk, do Železných hor do okolí Slavíkova a Kraskova, často jezdil k Prostějovsku na Hanou a na Čáslavsko do Žehušic. Blažíček byl malířem plenéru, ve všech ročních obdobích maloval pod širým nebem, často v zimě, ale nejradši v předjaří, kdy taje sníh. Dovedl rychle, lehkým a pružným úhozem štětce a měkkým nánosem barvy osobitě vyjádřit stavbu zobrazovaného kraje. Jeho krajinné záběry se vyznačují spontánním nervním rukopisem a barevným lyrismem optimistické emotivní síly. Blažíčkovo dílo mělo i mezinárodní dosah. Svými panoramatickými pohledy na Prahu a její mosty, záběry do chrámových interiérů a na českou a slovenskou krajinu upozorňoval na krásy naší vlasti nejen doma, ale i v zahraničí.

Další informace na www.galeriekodl.cz.

Výběr článků

Načítám