Hlavní obsah

Jak získat výsledek vyšetření od lékaře pohodlně, elektronicky a přitom bezpečně?

Novinky, OR-CZ spol. s r.o.

Pandemie Covid-19 umocnila potřebu přesunout komunikaci lékaře s pacientem do on-line prostředí, což ale zvyšuje pravděpodobnost zneužití pacientských dat, jelikož se množí i kyberútoky na nemocnice. Příkladem, jak on-line komunikaci zvládnout bezpečně a neohrozit citlivá data svých pacientů, může být Fakultní nemocnice v Motole.

Foto: OR-CZ spol. s r.o.

Výsledky vyšetření jsou díky Dr. Sejf přístupné okamžitě a kdekoliv

Článek

SMS s výsledky testů nejsou bezpečné

V souvislosti s pandemií zpracovávají zdravotnická zařízení desítky tisíc testů a laboratorních vyšetření týdně a často k tomu využívají jen e-mail či SMS. To je sice rychlé, ale pro posílání citlivých dat pacientů ne zcela bezpečné. V SMS například bývá uveden výsledek testu, rodné číslo osoby, a dokonce i její jméno. Pravděpodobnost odeslání nesprávnému příjemci je přitom vysoká. Během nouzového stavu nebyly výjimkou ani podvodné zprávy s výsledky testů. Dochází i k častějším kybernetickým útokům, jejichž cílem je získat právě přístup k pacientským datům.

Motolská nemocnice odesílá tisíce výsledků testů týdně, proto hledala dostatečně zabezpečenou službu pro sdílení citlivých dat. „Vedení FN v Motole si dobře uvědomuje, že je nezbytné zabezpečit interní informační systémy, ale také komunikační kanály, kterými předává citlivá data do jiných zdravotnických zařízení nebo pacientům. Po vyhodnocení všech možností, kdy jedním z hlavních kritérií byla i rychlost uvedení systému do provozu v době probíhající pandemie, jsme pro bezpečnou komunikaci vybrali službu Dr.Sejf,“ popisuje vedoucí IT oddělení FN v Motole Martin Voříšek.

Díky službě Dr.Sejf mohou lékaři mezi sebou i směrem k pacientům sdílet zdravotnickou dokumentaci bezpečně a efektivně. „Služba je zabezpečená šifrováním a ochranou podle platné legislativy. Využívá dvoufaktorové ověření adresáta, data jsou šifrovaná po celou dobu jejich přenosu a k pacientským datům tak nemůže získat přístup žádná neoprávněná osoba, ani administrátor služby,“ popisuje CTO Jan Kelča ze společnosti OR-CZ, která službu Dr.Sejf vyvinula.

Jak to funguje v praxi?

Pacient dostane do e-mailu odkaz ke stažení jeho citlivých dat a na mobilní telefon mu dorazí SMS kód, který zadá na zmíněném odkaze, a pomyslně tak odemkne přístup ke stažení. Součástí e-mailu jsou také přehledné pokyny, jak postupovat. Služba je pro pacienty zcela zdarma, stačí pouze připojení k internetu.

Foto: © Samphotostock.cz / pressmaster

Nemocnice se brání kyberútokům: Jak mohou ochránit vaše data?

Zasílání dat přes Dr.Sejf je nezávislé na formátu dat, posílat tedy lze nejen text, ale také obrázky, výsledky radiologických vyšetření (rentgen, ultrazvuk, CT a podobně). Službu využívá také například Fakultní nemocnice Brno, nebo stomatologická společnost Svět rovnátek či laboratorní společnost Vaše laboratoře.

Co můžete udělat vy jako pacient?

Abyste mohli službu využívat i vy, musí ji nejprve zavést váš lékař, případně zdravotnické zařízení, kam docházíte. Rozhodnutí je tedy na straně lékařů, ale i vy se můžete informovat a ptát, jestli vám mohou nabídnout bezpečnější doručení zdravotních dat, než je jen obyčejný e-mail nebo esemeska.

Vyzvednutí dokumentu přes službu Dr.SejfVideo: OR-CZ spol. s r.o.

Výběr článků

Načítám