Hlavní obsah

Krok za krokem: Vycházka za objevováním kulturních a přírodních krás okresu Šibenik Knin

Novinky, Turistička zajednica Šibensko - kninske županije

Pojďme prozkoumat tento překrásný region a jedinečné zážitky, které okouzlí všechny smysly krok za krokem.

Foto: Ivo Biocina @CNTB

Národní park Krka

Článek

KROK první

Naši vycházku začínáme v oblasti Národního parku Krka. Během vycházky nezapomeňte navštívit vodopád Roški a Skradinski buk, ale objevíte také zbytky římského akvaduktu Scardona, římského vojenského tábora Burnum a středověkého chorvatského opevnění ze 14. století. Nejcennějšími budovami jsou františkánský kostel Panny Marie z Visovacu a klášter Milosrdné Matky na ostrůvku Visovac a klášter Krka (Svatého Archanděla).

Foto: Ervin Silic

Národní park Kornati

KROK druhý

Z vnitrozemské oblasti poplujeme do centrální části Jadranského moře, kde je 89 ostrovů, ostrůvků a útesů souostroví Šibenik, které patří k jedinečnému Národnímu parku Kornati. Kornati se nazývá i kamenná perla Středomoří. Vyhlídky na Kornati není těžké najít a nabídnou nám pohled na kornatská pole, dnes z velké části porostlá olivovníky a pokrytá kilometry dlouhými suchými zídkami.

Foto: A. Karli

Letní resort Vodice

KROK třetí

V těsné blízkosti města Šibenik se nachází oblíbený letní resort Vodice, kde objevíte nádherné pláže a bohaté kulturní dědictví. Poblíž Vodice můžete navštívit obec Velika Mrdakovica – s pozůstatky římské osady Arauzona, kopec Okit – kapli Matky Boží Karmelské, římskou nádrž, ostrovy Prvić a Prižba na Srimě.

Foto: TB Sibenik-Knin County

Katedrála sv. Jakova, slavná budova zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO

KROK čtvrtý

Kulturní dědictví začínáme objevovat ve středu jednoho z nejstarších chorvatských měst na jadranském pobřeží – v Šibeniku. Projděte se před Katedrálou sv. Jakova, slavnou budovou zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Vydejte se na návštěvu náměstí Chorvatské republiky se čtyřmi kašnami a objevte Vévodský a Biskupský palác, které najdete ve středu starého města.

Během návštěvy Šibenku nesmíte vynechat jednu ze šibenických pevností: Sv. Michaela, Sv. Jana a Baronovu pevnost. Pevnost Sv. Mikuláše je další budovou pod ochranou UNESCO a vy sem můžete dorazit procházkou Kanálem Sv. Antonína, zhruba 4 km dlouhým, kde se budete kochat nepřekonatelnými panoramatickými výhledy na celé město a souostroví.

Foto: TB Sibenik-Knin County

Město Knin

KROK pátý

Naši vycházku zakončíme v nejznámějším hlavním městě chorvatských králů a na rozhledně, ze které je vidět celá Dalmácie – ve městě Knin, které bývá také nazýváno Branou do Dalmácie. Vstupte do slavné kninské pevnosti a prozkoumejte její okolí, které vás přenese zpět do královských dob. A pro milovníky extrémních sportů nabízí vynikající podmínky hora Dinara.

Foto: Turistička zajednica Šibensko - kninske županije

Chorvatsko plné života

Výběr článků

Načítám