Hlavní obsah

Křišťálové údolí se představuje

Novinky, ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I prastaré věci mohou mít nové názvy. Historie sklářství na severu Čech se odvíjí už více než 600 let a přece tahle světově unikátní sklářská oblast dostala jméno až ve třetím tisíciletí. Proč? Protože mnozí netuší, jak podivuhodný tenhle kout naší země je.

Foto: Jiří Hořavka, Studio Stroy

Víkend Křišťálového údolí

Článek

Historie tu totiž žije a prolíná se s pulsující současností. Je omamné a často až fascinující přijet sem a putovat horami i údolími ve stopách skla dávného, i toho dnešního. Je tu toho tolik k vidění… A právě proto nový název, nové jméno oblasti, která si označení křišťálová věru zaslouží. Pojďte a seznamte se – tohle je Křišťálové údolí.

Foto: Boris Stojanov

Florianova huť

Odkud kam sahá tohle údolí proplétající se mezi horskými masivy v přímce dlouhé sedmdesát kilometrů? Zjednodušeně řečeno, začíná u Kamenického Šenova a končí v Harrachově. Skleněné hory snoubící se s jedinečnou oblastí skalních měst. Lužické hory, Jizerské hory, Český ráj a Krkonoše. Hory přerůstající jedny do druhých, protkané příběhy lidí, kteří se tu už od středověku snažili nalézt živobytí a tvrdě o ně s horami bojovali. Hory sklářů, kteří tu našli všechno, co bylo zapotřebí pro křehká kouzla vydobytá z výhně pekelné.

Foto: Muzeum skla Kamenický Šenov

Muzeum skla Kamenický Šenov

Potřebovali v první řadě dostatek tvrdého dřeva. Pak vodu a písek. Když dřevo v okolí sklárny došlo, huť se uzavřela a hledalo se pro ni jiné místo. Křišťálové údolí bylo brzy hutěmi prošpikované jako dobrá pečeně slaninou. Zpočátku byl sortiment skoro všude stejný, teprve později se začaly jednotlivé sklářské oblasti Křišťálového údolí odlišovat a specializovat.

Foto: Patrik Borecký

Výroba perličkových vánočních ozdob v Poniklé (Rautis)

Na Turnovsku karmazínky, skleněné napodobeniny polodrahokamů a drahokamů, v Kamenickém Šenově křišťálové lustry, na Novoborsku ryté a malované barevné sklo i zrcadla, na Zásadsku sekané a broušené perle, na Tanvalsku parfémové flakóny, v Poniklé foukané perle a vánoční ozdoby z nich, na Novém Světě nápojové sklo, na Železnobrodsku tažené figurky i tavená skleněná plastika… Technologie se vyvíjely, koumáci koumali a přicházeli se zlepšeními, ba vynálezy, světový vkus se měnil a móda jakbysmet.

Foto: Denisa Albaniova

Na mnoha místech v Křišťálovém údolí si mohou návštěvníci vyzkoušet výrobu

Křišťálové údolí bylo ale nejen oblastí mistrů sklářů, sklářských návrhářů a kumštýřů, ale také mimořádně schopných obchodníků. Napříč věky, obchod tu vždycky kvetl, a byť zmítán krizemi, válkami a změnami potřeb i nálad na světových trzích – vždycky patřil k nejlepším na světě. A patří dodnes.

Foto: Crystalex

O Víkendu Křišťálového údolí se představí i velké podniky jako Crystalex nebo Preciosa Ligting v Kamenickém Šenově

Foto: Preciosa Ligting

O Víkendu Křišťálového údolí se představí i velké podniky jako Crystalex nebo Preciosa Ligting v Kamenickém Šenově

Však je tu taky odborných sklářských škol, jako nikde na světě. A muzeí jak naseto. A kolik je tu zážitkových expozic přímo ve sklárnách! Kdo přijede, může tu poprvé v životě vzít do ruky píšťalu a zkusit, jaké to je pustit obsah plic do planoucí skleněné hmoty.

Foto: Palace Plus v Jablonci n. N.

Palace Plus v Jablonci n. N.: 50 výrobců na jednom místě

Křišťálové údolí, území, kde je soustředěno nejvíce sklářských a bižuterních firem na světě, nabízí mnohé, neobvyklé a navíc řetězené příběhy a zážitky, jaké nelze jinde prožít. Staňte se součástí jeho příběhu i vy a přijeďte. Své brány otevírají jednotlivé provozy o Víkendu Křišťálového údolí 26. a 27. října 2019. Detaily zde

Výběr článků

Načítám